Mitt i Sollentuna

Resan från Div 5 till Allsvenska­n

Från Division 5 till Allsvenska­n – på sju säsonger. En fantastisk resa och utveckling för Rotebro IS IBK. Rotansöner­na Simon Fungdal och Patrik Jeppsson har varit med på hela resan. – Helt sjuk resa. Speciellt när vi gick upp förra säsongen, säger backen

- Anders Ekström

i seriesyste­met har väl inte undgått någon sportintre­sserad i Norrort. Den moderna Åshöjdensa­gan började i Division 5 och nu – drygt sju år senare – spelar Rotebro IS IBK i Allsvenska­n.

Laget består av en stor del hemvävda Rotebrokil­lar och två av dem har varit med hela resan. Från ”gärdsgårn” – till finrummet.

– Hela föreningen har tagit stora kliv. Mycket hänger ihop med att Roger (Östergren) kom in, då tog det fart på riktigt. En smått otrolig resa egentligen. Ingen trodde på oss förra säsongen, säger Simon Fungdal från Gillbo.

Den mångåriga lagkamrate­n Patrik Jeppsson, 27, fyller på.

– Helt sjukt egentligen. Framför allt de senaste tre säsongerna och speciellt förra säsongen. Det har varit rätt personer på rätt plats, säger Patrik som även han är från Gillbo och har Rotan som moderklubb. Både Simon och Patrik började i de tidiga tonåren med

Vi ska kriga för att hålla oss kvar.

innebandy, och får nu alltså spela allsvenskt med sin moderklubb.

– Jag var sugen att spela högre upp för ett par år sedan, men blev kvar. Roger sa då ”att jag får hjälpa till att spela upp Rotan i stället”. Och där är vi nu. Det ska bli riktigt kul att spela i Allsvenska­n med Rotebro, säger Patrik Jeppsson.

Många i laget har Rotan som moderklubb och truppen är kryddad med ”utbölingar”, som bland annat tillför spets.

– Vi har en bra mix av Rotankilla­r och spelare utifrån med erfarenhet. Dessutom både unga talanger och äldre. Alla har olika egna mål men tillsamman­s vill vi framåt, säger Patrik.

– Vi har en riktigt bra sammanhåll­ning, säger Simon Fungdal. Vi är svårslagna och vi är nog något sämre enskilt än flera lag, men tillsamman­s är vi väldigt bra som lag.

Tränaren Roger Östergren väljer att satsa vidare på samma lag. Inga nyförvärv har kommit in. Bara Samuel Rosén är ”ny”, men han tränade med laget 15/16.

– Jag är sådan att jag hellre vill behålla det jag har än att skaffa nytt. Att kunna taktiken är viktigt och tar lång tid att lära sig, den ska sitta i ryggmärgen.

Den 47-åriga huvudträna­ren kom in i Rotan 2010/11 och förde då in ett tydligt elittänk. Det passade inte alla, men de som blev kvar och ville satsa blev snabbt bättre. Och resultatet har vi alla facit på.

– En häftig resa med en lojal kärna. Förra säsongen tog ingen oss på allvar och vid kvalet ville alla möta oss. Men vi vann mot alla odds, fortsätter Roger.

Försäsonge­n har varit bra, och Roger tycker att laget tar steg framåt kontinuerl­igt. Det kommer dock att behövas ytterligar­e steg framåt – för att hänga på i Allsvenska­n norra.

– Det kommer bli extremt hårt. Vi måste göra bra prestation­er i varje match, annars blir det tuff. Den stora skillnaden är att misstag straffar sig hårdare och att spelet böljar mindre. Dessutom är lagen bättre organisera­de, i dubbel bemärkelse, säger Roger och fortsätter.

– Vi har samtidigt allt att vinna. Vi siktar på att klara oss kvar och gör vi det är det en jätteprest­ation.

Patrik Jeppsson håller med.

– Vi ska kriga för att hålla oss kvar. Alla tippar oss sist men vi ska motbevisa dem, säger 27-åringen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? RESA. Patrik Jeppsson (t v) och Simon Fungdal har spelat i Rotan sedan tiden i Division 5. Nu väntar Allsvenska­n.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM RESA. Patrik Jeppsson (t v) och Simon Fungdal har spelat i Rotan sedan tiden i Division 5. Nu väntar Allsvenska­n.
 ??  ?? PREMIÄR. ”Känns skithäftig­t. Det är detta man tränar för”, säger tränaren Roger Östergren inför premiären mot Tyresö Trollbäcke­n IBK.
PREMIÄR. ”Känns skithäftig­t. Det är detta man tränar för”, säger tränaren Roger Östergren inför premiären mot Tyresö Trollbäcke­n IBK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden