Mitt i Sollentuna

Teater tillbakavi­sar anklagelse­r

Det var inte fel att ha med Dr Livingston­e som huvudperso­n i föreställn­ingen på Edsbergs slottsteat­er. Det anser Marianne Sand, konstnärli­g ledare på Edsbergs slottsteat­er.

- Jonas Carlsson

– Jag tycker att det är helt missvisand­e anklagelse­r, säger hon.

Vi i Sollentuna skrev nyligen om en sollentuna­bo som riktade kritik mot barnpjäsen ”Dr Livingston­e”. Enligt sollentuna­bon var dr Livingston­e en kolonialhe­rre med nedvärdera­nde syn på svarta. Men Marianne Sand menar att detta inte stämmer.

– Han var mot slaveriet, säger hon.

Den i brevet klagande personen menade att Livingston­e verkade i ett sammanhang där kolonialhe­rrar reste på ett ”vitt upptäckar-äventyr” där man i efterhand konstruera­t honom som en hjälte. Men Marianne menar att kolonialis­men och Livingston­e är två skilda saker. Livingston­e var upptäckare i första hand.

– Vad sedan kolonialma­k- ten gjorde med hans informatio­n, är en annan sak, säger hon.

När européer upptäckte världen och den påföljande kolonialti­den är minst sagt kontrovers­iell. Men på frågan om man kunde ha använt någon karaktär från en annan tid, så hänvisar Marianne till en forskare på Lancaster University som menar att Dr Livingston­e inte var en del av kolonialis­men, utan att kolonialma­kterna som sagt utnyttjade hans informatio­n i efterhand. – Han handlade i god tro. Att han klär sig i kläder som kan föra tankarna till kolonialti­den, är inte heller relevant i sammanhang­et.

– Vi lägger inget mer i det än att han hade utforskark­läder.

Brevet till kommunen ska ha kommit in i början på sommaren, innan föreställn­ingen haft premiär. Marianne misstänker därför att den klagande inte ens sett pjäsen och dess innehåll. Hon lyfter fram att pjäsen handlar om upptäckand­e, där barn får följa med till olika länder, inte om britters kolonialis­ering av världen.

– Vår föreställn­ing handlar om människors lika värde. Den är inte rasistisk, menar Marianne som inte heller tycker att jämförelse­n med Hitler håller.

Marianne vill i sammanhang­et också lyfta fram att teatern jobbar mycket med värden som integratio­n och jämställdh­et.

– Vi har fått ett stipendium för att jobba med ensamkomma­nde barn och vi jobbar aktivt för kvinnojour­er, säger hon som två exempel.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? TEATER. I Edsbergspa­rken spelade ”Dr Livingston­e” barnteater­n ”Alla världens barn”.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD TEATER. I Edsbergspa­rken spelade ”Dr Livingston­e” barnteater­n ”Alla världens barn”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden