Mitt i Sollentuna

Fotografer­ande Felicia prisad igen

Nu har Sollentuna­bon Felicia Margineanu återigen blivit prisad för sitt engagemang. Hon utbildar unga tjejer i att ifrågasätt­a normer via fotografer­ing.

- Jonas Carlsson

Vi har utbildat 80 tjejer i Sollentuna som kommer från hela Stockholm, säger Felicia Margineanu.

Felicia driver Oh Snap! Sweden på Arena Satelliten där hon håller fotokurser för tjejer mellan 12 och 21 år. Tanken är att tjejerna både ska få mer självkänsl­a och ifrågasätt­a normer som finns inom media.

– Fotografer gör det inte med flit, men man gör kvinnan mer sexig på bild, medan mannen får den här tuffa, nästan mördande blicken, säger Felicia som ett exempel på hur män och kvinnor kan porträtter­as i media.

Tjejerna utbildas i att försöka ta bilder som går emot gängse normer, så kallad normkritis­k fotografer­ing. Nu har Felicia prisats för detta och annat samhällsen- gagerande arbete hon lägger ned.

Hon har nämligen blivit utsedd till Sveriges bidrag till ” Ten Outstandin­g Young People of the World” i kategorin ”Bidrag till barn, världsfred och/eller mänskliga rättihgete­r” tack vare sitt engagemang med Oh Snap!. Felicia tycker att priset är ett kvitto på det jobb hon lägger ned, men hon ser också gärna att kommunen, skolor och andra aktörer i samhället skapar möjlighete­r till att förändra normer i sam-hället.

– Det är så mycket projekt, det finns inte det här långsiktig­a tänket.

Den drivna Felicia vill gärna förändra hela världen. För sin verksamhet med Oh Snap! Sweden sätter hon ribban högt.

– Det heter Oh Snap! Sweden, eftersom jag vill att det ska finnas en Oh Snap! Kenya, en Oh Snap! Romania och en Oh Snap! USA, säger hon.

Felicia försöker jobba på ett inkluderan­de sätt på fotokursen. Eftersom man försöker bryta normer, så vill hon inte med exempelvis sitt språkbruk skapa nya normer.

Felicia är aktiv på många sätt. Hon föreläser och har skrivit en bok om sociala mediers möjlighete­r.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FOTOGRAFI. Det utbildar Felicia unga tjejer i.
FOTO: MICHAEL FOLMER FOTOGRAFI. Det utbildar Felicia unga tjejer i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden