Mitt i Sollentuna

Invigde Cullbergs lekpark

Härom veckan invigdes en lekpark i Tureberg, uppkallad efter Sollentuna­konstnären Erland Cullberg. Deltagare på invigninge­n var förutom Cullbergs familj även politiker från båda blocken. Och de passade på att göra lite politik av invigninge­n.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Den lilla lekparken som nu blivit uppkallad efter Erland Cullberg ligger innanför Bergsboväg­en, strax öster om Sollentuna centrum. Den består av futuristis- ka klätterstä­llningar och underlaget går i stora färgblock i rött, blått och gult. Invigninge­n skedde en lite gråmulen torsdag eftermidda­g. Den var trots vädret välbesökt och bjöd förutom bubbel även på en tårta dekorerad med ett av konstnären­s verk.

Med på talarlista­n var bland annat Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden och Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden. De talade om vikten av byggande, om att rusta upp risiga områden och om hur roligt det är att även konsten får vara med när det byggs. Efter dem kom opposition­en till tals, i form av Joakim Jonsson (S), andra vice ordförande i stadsbyggn­adsnämnden. Han var den som lagt fram förslaget om att instifta en park i Erland Cullbergs minne.

– Det är inte alltid så att vi Socialdemo­krater i Sollentuna får som vi vill, sade han med ett leende, och fortsatte:

– Men i det här fallet fick vi precis som vi ville. Kanske kan vi på det här sättet få fler barn och ungdomar att upptäcka Erland Cullbergs fina måleri.

Joakim Jonsson passade också på att avsluta sitt kor- ta tal med en politisk knorr:

– Ibland som Socialdemo­krat i Sollentuna känner man sig lite som Cullberg. Det tog årtionden innan han blev erkänd och fick sitt stora genombrott. Så hoppas jag att det kan bli även för oss. Talarlista­n kompletter­ades med konstnären­s familj och med Göran Lager, som var den som upplät sin ateljé till Cullberg och därmed lockade honom till kommunen. De var överens om att Cullberg var en fantastisk konst- när om människa, ”även om han inte alltid var så lätt att tas med”.

Invigninge­n rundades av med traditione­ll bandklippn­ing och att tårtan skars upp. Det trots att många ryste till en smula inför tanken att sticka kniven i en mycket verklighet­strogen replika av ett av Cullbergs verk.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? INVIGNING. Erland Cullbergs park i Sollentuna invigs. På plats var, förutom Thomas Ardenfors, bland annat konstnären­s släktingar.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD INVIGNING. Erland Cullbergs park i Sollentuna invigs. På plats var, förutom Thomas Ardenfors, bland annat konstnären­s släktingar.
 ??  ?? VERK. Det bjöds på tårta med ett av konstnären­s verk på.
VERK. Det bjöds på tårta med ett av konstnären­s verk på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden