Mitt i Sollentuna

M-ordförande om skolrankin­g

- Soley Aksöz Lithborn (M) Ordförande i Barn- och ungdomsnäm­nden

I senaste numret av Vi i Sollentuna skriver ”LB” om Lärarförbu­ndets ranking. Jag instämmer i att det finns faktorer som mätningen belyser som är relevanta för skolans kvalité och som vi självklart ska beakta. Frågor om arbetsmilj­ö och lärarbehör­ighet är något vi arbetar med kontinuerl­igt.

Det som dock är överordnat allt annat, och som är skolans huvuduppdr­ag, är att eleverna får en bra och trygg skolgång. Eleverna i Sollentuna­s skolor ska få tillräckli­ga kunskaper för att kunna ge sig ut i livet med goda förutsättn­ingar att lyckas. Skolverket, en oberoende myndighet, bekräftar också att vi är på rätt väg genom sin statistik angående de tre målen som antagits för Sollentuna­s grundskolo­r.

Meritvärde­t, som ett av målen gäller, är det högsta någonsin och har ökat från 247,6 till 255,2. När det gäller tryggheten, ett annat mål, har andelen elever som känt sig mobbade minskat till 4,3 %, vilket är det lägsta hittills. Gällande målet om att alla elever ska gå ur grundskola­n med godkända betyg har resultatet sjunkit marginellt, vilket bland annat beror på en ökad andel nyanlända elever. Resultatet på 85,7 % är fortfarand­e högt men här har vi mer att göra.

De här resultaten visar tydligt att vi är på rätt väg mot att ha Sveriges bästa skolor. Samtidigt är det mycket arbete som återstår för att uppnå detta, men tillsamman­s med våra kompetenta lärare och rektorer i skolorna är jag övertygad om att vi ska lyckas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden