Mitt i Sollentuna

Häktet anmält till JO igen

- Anna Wettergård

Personalen måste bemöta de intagna med respekt.

Häktet i Sollentuna har anmälts till justitieom­budsmannen (JO), som har startat en utredning i frågan. Anmälan baseras på ett antal brev som skickats inifrån häktet och som målar upp en oroväckand­e bild av livet innanför murarna.

– Blir du ovän med en vakt blir du svartmålad. Och de kan göra livet riktigt surt för dig, säger anmälaren.

Anmälaren vill

vara anonym men vi kan kalla henne Maria. Det är hennes släkting som sitter på häktet och som har skickat en stor mängd brev inifrån murarna.

– Det är viktigt att vi får vara anonyma. Allt det här har gjort att jag inte litar på häktet, jag är rädd för att min släkting ska råka ut för repressali­er, säger Maria.

I breven inifrån häktet kan man bland annat läsa om svårighete­r att få kontakt med advokat, om godtycklig­het i bestraffni­ngar och om en ständig rädsla att bli hämtad från ens rum och skickad till isoleringe­n:

”Min advokat får knappt tag på mig. I fredags hade han sökt mig i flera timmar”.

”Jag blev av med mitt högbetalda jobb (här inne). Jag vet inte vad jag gjorde för fel, andades kanske??”.

”Klockan är 18.47 och jag hör hur de går utanför och jag får så ont i magen på en gång. Man tänker att de ska hämta en igen”. Maria fick

till slut nog och valde att samla ihop släktingen­s brev till en JO-anmälan. Hon tycker inte att det får gå till som det gör inne på häktet.

– Jag har sagt till min släkting: ”Du kan inte ändra på systemet, så det är bättre att du bara håller käften där inne,” men hon kan inte hålla käften. Och börjar man ställa frågor och ifrågasätt­a så är det lätt att man får någon i personalen efter sig.

Personalen kan, enligt Maria, göra livet surt för de intagna. Det handlar både om godtycklig­a och i vissa fall kollektiva bestraffni­ngar. Att bli av med sina aktivitete­r, ägodelar eller mediciner. Att bli skickad till isoleringe­n. Och så det här med rapportern­a:

– Vakterna leker med de intagna. Får man någon i personalen efter sig så skriver de rapporter. Och de rapportern­a blir man inte av med. De följer en vidare till riksintage­t sedan. Ett problem

är enligt Maria bristande rutiner. Att personalen inte vet vilka regler som gäller och att reglerna ändras beroende på vem som arbetar och vilket humör den personen är på. Men det kanske största problemet är det bemötandet som vissa vakter har gentemot de intagna.

– Jag arbetar inom socialtjän­sten och vi kan också göra fel – men vi förringar inte våra klienter. Vet du hur mycket anmälninga­r vi skulle få på oss om vi betedde oss så som de gör?

Maria hoppas att den här anmälan kan leda till förbättrin­gar för de intagna.

– Jag hoppas på att ledningen blir uppmärksam­made på vad som händer på deras golv. Och att de sitter ner och har ett riktigt bra samtal kring etik och bemötande. Rutinerna måste sitta och personalen måste bemöta de intagna med respekt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Häktet i Sollentuna.
FOTO: MICHAEL FOLMER Häktet i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden