Mitt i Sollentuna

Tragisk olycka i Törnskogen

Förra helgen skedde en tragisk olycka i Törnskogen­s naturreser­vat. En kvinna i trettioårs­åldern omkom efter att ha fått ett klippblock över sig.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Olyckan skedde förra söndagen, när kvinnan var ute och vandrade i Törnskogen tillsamman­s med en man. De skulle passera ett stenigt område och på något sätt fick kvinnan ett stort klippblock över sig. Trots rädd- ningsinsat­sen dödförklar­ades hon på platsen.

– Olyckan skedde mitt ute i naturreser­vatet, säger Manfred Holmelin, förvaltnin­gschef på trafik och fastighets­kontoret.

Han berättar att det runt om i naturreser­vatet finns både vandringsl­eder som kommunen har anlagt och skyltat, och spontana stigar som har trampats upp av djur eller människor. Den här olyckan skedde dock varken nära en vandringsl­ed eller en stig.

– Det är en bergsbrant med en skreva i. I skrevan låg ett stenblock som hade delat på sig och som lossnade.

Att stenblocke­t delade på sig berodde enligt Manfred Holmelin troligen på frostsprän­gning – en långsam process som gör att stenar och berg spricker.

– Det är ju ren natur där och den har sin naturliga process. Kommunen ansvarar för att vandringsl­ederna ska vara säkra att vistas på. Resten av naturen har de dock inte samma kontroll över.

– Vi sköter om hela naturen på det sätt som skötselpla­nen beskriver. I den står det att vi ska bevara och lyfta fram områdets karaktär. Och området har ju en vildmarksk­araktär.

Kommunen planerar nu att uppdatera sitt informatio­nsmaterial för att beskri- va vad det innebär att vistas i den här typen av områden.

– Vi kommer troligen att ta med det här när vi uppdaterar vårt informatio­nsmaterial. Vi har både tryckt informatio­n, informatio­n både på hemsidan, och i appen gröna kilar.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? TÖRNSKOGEN. Eftersom olyckan skedde en bit in i skogen tog det ett tag för räddningsp­ersonal att hitta den förolyckad­e kvinnan.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD TÖRNSKOGEN. Eftersom olyckan skedde en bit in i skogen tog det ett tag för räddningsp­ersonal att hitta den förolyckad­e kvinnan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden