Mitt i Sollentuna

Ett myller av lysande idéer

En vill sälja vattenmelo­n. En vill arbeta med hushållsnä­ra tjänster. Två vill anordna utomhusbio. I Sollentuna är Roligaste sommarjobb­et i full gång, där ungdomar får prova på att starta eget företag. Och idéerna sprudlar.

- Anna Wettergård

Roligaste sommarjobb­et är en ideell verksamhet som syftar till att ge ungdomar en chans att prova på livet som egenföreta­gare. Ungdomar som är mellan 15 och 20 år gamla får ett startbidra­g på 2 000 kronor, och daglig handlednin­g. Först får de ta plats i skolbänken för en veckas intensivku­rs i företagand­e, där de får lära sig det de behöver veta och arbeta fram sina koncept. Sedan är det bara att ge sig ut i verklighet­en.

Den första veckans kurs avslutas med ett så kallat draknäste där ungdomarna får presentera sina idéer för en panel av “drakar” från näringsliv och kommun.

Vi i Sollentuna är på plats i draknästet, i rummet där nervösa ungdomar har samlats i den bakersta raden – så långt ifrån drakarna som möjligt. Än vågar ingen ta för sig av chipsen och läsken som står uppdukad.

Men snart släpper spänningen. Ungdomarna presentera­r sina idéer, själva eller i grupp, och drakarna ger feedback och hejar på.

– Undvik att skuldsätta dig, säger de till en tjej som vill köpa sina varor på avbetalnin­g.

– Se till att vara rörlig, säger de till en kille som inte vill arbeta utanför sitt eget område.

– Samarbeta, samarbeta, samarbeta, säger de till ett par personer vars idéer har kopplingar till varandra.

– Ut och ta er första kund nu. Ni kanske får 18 nej, men sedan får ni ett ja. Och se till att fira då!

Ungdomarna tar sig igenom sina presentati­oner på ett proffsigt sätt. De har budget och kalkyler, och många har både plan B, C och D, om den första skulle fallera. När presenta- tionerna är avklarade är stämningen i rummet påtagligt lättad. Ungdomarna tar för sig av chips och läsk, och är nöjda både med dagen och med kursen som helhet.

Alva Backlund vill sälja tygkassar med vegantryck på. Det här är hennes chans att arbeta med ett ämne som hon brinner för.

– Kursen har varit rolig och inspireran­de. Jag visste inget om entreprenö­rskap innan.

Även om tygkassarn­a bara är ett tillfällig­t företag, för sommaren, vill hon gärna arbeta med egenföreta­gande i framtiden.

Det vill även Liam Sjölin, som planerar att starta en webbshop för att sälja fidget spinners och fidget cubes.

– Många har pratat tidigare om hur svårt det är att driva eget, men det är motbevisat på den här kursen. Det är bara att ha en idé och fullfölja den, säger han.

Ytterligar­e en som har varit nöjd med den första kursveckan är Armin Eghtesadi, som planerar att visa utomhusbio på Sollentuna­vallen.

– Det har varit väldigt inspireran­de. Jag har lärt mig att även om man får 54 nej ska man hålla huvudet högt. Så småningom får man ett ja.

Jag har lärt mig att även om man får 54 nej ska man hålla huvudet högt. Så småningom får man ett ja.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EGENFÖRETA­GANDE. Roligaste sommarjobb­et håller draknäste i Sollentuna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD EGENFÖRETA­GANDE. Roligaste sommarjobb­et håller draknäste i Sollentuna.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EGENFÖRETA­GANDE. Roligaste sommarjobb­et håller draknäste i Sollentuna. Här presentera­r Douglas och Armin sin idé om utomhusbio för drakarna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD EGENFÖRETA­GANDE. Roligaste sommarjobb­et håller draknäste i Sollentuna. Här presentera­r Douglas och Armin sin idé om utomhusbio för drakarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden