Mitt i Sollentuna

Nu ska de äldre ut och cykla

För den i den äldre generation­en, som saknar forna somrars cykelturer med vind i håret, kommer snart en ny chans. Sollentuna planerar nämligen att köpa in en slags lastcyklar med extra sittplatse­r framtill, där den som är sugen på en cykeltur kan bli skju

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Projektet heter cykling utan ålder och finns redan på flera ställen runt om i landet - bland annat i Sundbyberg. Det bygger på att personal, anhöriga eller volontärer tar med personer från äldreboend­en ut på tur. Cyklarna är utrustade med en liten eldriven hjälpmotor så att det inte ska bli alltför tungt att cykla, även om man har två passagerar­e med sig.

Och nu ligger alltså även Sollentuna i startgropa­rna för att gå med i projektet.

– Jag var på en konferens där representa­nter för cykling utan ålder var med och pratade. Och det lät så otroligt bra. Ett sådant lyft för de äldre, och så uppskattat. Det säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighets­nämnden, och fortsätter:

– Äldre är i cykelsamma­nhang ofta en bortglömd målgrupp som förtjänar mer uppmärksam­het. De förtjänar att få komma ut och njuta av vackert väder, fantastisk­a grönområde­n och plana cykelstråk medan de känner vinden i håret. Så hon tog upp idén i trafikoch fastighets­nämnden, där den väckte stort gehör. En enig nämnd beslutade att gå vidare med frågan, och lämna uppdraget till tjänstemän­nen att utreda den ordentligt.

– Sedan handlar det om att frigöra pengar ur budgeten, säger Moa Rasmusson.

Hon hoppas att utredninge­n ska vara färdig, så att politikern­a kan fatta ett slutgiltig­t beslut inom ett halvår till ett år. Om allt går som det ska skulle cyklarna kunna vara på plats till nästa sommar.

– Ja, jag hoppas på det. Men jag vågar inte lova någonting, avslutar Moa Rasmusson.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PREMIÄR. I Sundbyberg var det nyligen premiär för cykling utan ålder. Här premiäråkt­e Hans Lodner, och vid pedalerna satt Göran Hjort.
FOTO: LEIF OLDENBURG PREMIÄR. I Sundbyberg var det nyligen premiär för cykling utan ålder. Här premiäråkt­e Hans Lodner, och vid pedalerna satt Göran Hjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden