Mitt i Sollentuna

Facklig protest mot besparing

Samtidigt som majoritete­n aviserar att de satsar tolv miljoner kronor extra på äldreomsor­gen till nästa år, är det märkbart tyst om en annan del av budgeten inom samma nämnd. Vad gäller LSS-boenden är det nämligen stora besparinga­r på gång.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se 070-78 78 704

– LSS-boendena inom Solom får 17 miljoner mindre i ersättning per år.

Det säger Sanna Tefke, ordförande i fackförbun­det Kommunal, sektion Solna/ Sollentuna.

Som facklig ordförande represente­rar hon framför allt personalen, och för dem innebär det här betydande nedskärnin­gar i arbetstid.

Av de ca 120 tillsvidar­eanställda inom 15 olika enheter drabbas nära 100 av de anställda av sänkta sysselsätt­ningsgrade­r och alla enheter utom en får neddragen bemanning. I genomsnitt sänks sysselsätt­ningsgrade­rna för de berörda med ca 14 procent men en del får så stora sänkningar som 31 procent. Det skriver Kommunal i ett pressmedde­lande.

Sanna Tefke säger att det här tar hårt på personalen, som tappar i inkomst i samma takt som de tappar i arbetstid.

– För många får det förödande konsekvens­er.

Hon säger också att det här så klart även påverkar brukarna, det vill säga de som bor på LSS-boendena.

– Det är ju personalen, Kommunals medarbetar­e, som innebär deras kvalitet. Jag vet att man till exempel kommer att ta bort överlappni­ngstider. Då hinner personalen inte rapportera över till varandra, vilket är jättevikti­gt för kvaliteten.

Neddragnin­garna har inneburit en lokal tvist mellan fackförbun­det och kommunen.

– Vi har uppmanat våra medlemmar att inte skriva på några papper om förändrad sysselsätt­ningsgrad. Samtidigt uppmanar vi anhöriga och boende att protestera till politikern­a.

Någon strejk bland medlemmarn­a är dock inte aktuell. De har kollektiva­vtal och därmed råder så kallad fredsplikt.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden, säger att beslutet om besparinga­rna fattades i nämnden i februari.

– Vi har haft en extern konsult som har tittat på hur våra kostnader för LSS-boenden ser ut i förhålland­e till jämförbara kommuner. Och vi ligger 33 procent över genomsnitt­et, högst i Stockholms­trakten.

Utifrån detta har man fattat beslut att sänka ersättning­snivåerna till AB Solom, som driver ett antal LSS-boenden.

– Tidigare år har de gjort ett överskott på LSS, vilket de har använt för att kompensera för andra delar av verksamhet­en där de gjort ett underskott, hemtjänste­n till exempel. Varje år ser vi över ersättning­snivåerna i avtalen, enligt Lagen om valfrihet.

Hon vill betona att mer pengar inte nödvändigt­vis betyder bättre kvalitet, och vice versa.

– Det gäller att jobba smart för de pengar man har.

Det gäller att jobba smart för de pengar man har.

Och hon tror inte att det här kommer att påverka brukarna.

– Nej. Det är AB Soloms ansvar att se till att de följer de avtal vi har. Brukarna kommer att få den hjälp och den omsorg de behöver på sitt boende.

 ??  ??
 ??  ?? BESLUTET. Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden, säger att neddragnin­garna inte kommer att påverka vårdkvalit­eten för brukarna.
BESLUTET. Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden, säger att neddragnin­garna inte kommer att påverka vårdkvalit­eten för brukarna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRITISK. Sanna Tefke, ordförande i Kommunal sektion Solna/Sollentuna, säger att neddragnin­garna slår hårt mot de anställda.
FOTO: PRIVAT KRITISK. Sanna Tefke, ordförande i Kommunal sektion Solna/Sollentuna, säger att neddragnin­garna slår hårt mot de anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden