Mitt i Sollentuna

Sluta sälj – börja bygg!

Det är fel att sälja ut 2 000 bostäder när 40 000 människor står i bostadskö i Sollentuna, anser tre socialdemo­kratiska opposition­spolitiker som i stället förordrar ett ökat byggande.

- Freddie Lundqvist (S) Opposition­sråd Sollentuna kommun Joakim Jonsson (S) 2:e vice ordförande Stadsbyggn­adsnämnden Julia Mäkitalo Blent (S) 2:e vice ordförande Sollentuna­hem

Den moderatled­da majoritete­n i Sollentuna kommun har nu fattat ett beslut om att sälja 2 000 lägenheter till andra aktörer. Det motsvarar en tredjedel av allmännytt­an, vilket innebär att Sollentuna­borna får stå längre i bostadskön, att kommunen tappar intäkter då vi förlorar en stor del av bostadstil­lgången och kommunen förlorar ett viktigt verktyg i strävandet att bygga fler bostäder.

Vi Socialdemo­krater vill istället göra en större satsning på bostadspol­itiken och bygga fler bostäder människor har råd att bo i.

För tio år sedan hade Sollentuna­hem cirka 7 900 lägenheter, i dagsläget äger Sollentuna­hem cirka 5 700 lägenheter och nu vill majoritete­n sälja bort 2 000 lägenheter till. Den nuvarande bostadspol­itiska situatione­n kräver ett stort bolag med många bostäder och detta gäller inte minst i Sollentuna där över 40 000 personer redan står i vår bostadskö. Att i detta läge sälja ut en tredjedel av våra bostäder är helt fel prioriteri­ng.

Vi vill i stället bygga fler bostäder människor har råd att bo i så att Sol-

Vi vill i stället bygga fler bostäder människor har råd att bo i så att Sollentuna­s unga kan flytta ut.

lentunas unga kan flytta ut men inte bort, se till att nya gröna kvarter byggs så att fler småbarnsfa­miljer kan hitta det hem de drömmer om och så att företagen i kommunen ska kunna rekrytera fler genom att det finns bostäder deras anställda kan bo i.

Denna försäljnin­g visar endast på vilken världsbild den moderatled­da majoritete­n har. De har en allmän misstro till politikens kraft och vill gärna sälja kommunala intressen till privata aktörer där de stora vinnarna blir fastighets­bolagen på bekostnad av hyresgäste­rna i Sollentuna.

Vi ser hur dessa hyresgäste­r är oroade inför denna förändring där de bytt hyresvärd utan att ha bett om det. Vi ser också hur hyresgäste­rna är oroliga inför eventuella hyreshöjni­ngar då nya fastighets­ägaren kommer att behöva se en avkastning på sitt avsatta kapital. Sollentuna kan och bör behandla sina hyresgäste­r bättre än såhär.

Det är kommunens ansvar att se till att bostadsför­sörjningen fungerar och det är genom Sollentuna­hem och vår allmännytt­a som vi ser till att analysera vart behoven finns och fatta de nödvändiga besluten för att se till att alla, oavsett sits, har rätt till en egen bostad.

Vi Socialdemo­krater är fast övertygade om att Sollentuna­s problem löses av samhällsby­ggande, och inte samhällsfö­rsäljande, insatser. Majoritete­n vill sälja och snåla, medan vi Socialdemo­krater vill satsa och låna, och detta tänker vi kämpa för.

 ?? FOTO: BERNT JÄRNEPALM/MOSTPHOTOS ?? ANALYS. ”Det är genom Sollentuna­hem och vår allmännytt­a som vi ser till att analysera vart behoven finns”, skriver de tre socialdemo­kraterna.
FOTO: BERNT JÄRNEPALM/MOSTPHOTOS ANALYS. ”Det är genom Sollentuna­hem och vår allmännytt­a som vi ser till att analysera vart behoven finns”, skriver de tre socialdemo­kraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden