Mitt i Sollentuna

Oroliga hyresgäste­r i Edsviken

Duvslaget och Brygghuset är två gamla byggnader i Edsvik som har föranlett rättsliga tvister. Framtidern­a för deras hyresgäste­r är osäker, och hyresgäste­rna känner sig lurade.

- Anna Wettergård

Duvslaget är

en liten röd byggnad som ligger mellan konsthalle­n och slottet. Här har föreningen Stallbacke­ns vänner varit hyresgäste­r i 25 år, men nu har det 25-åriga hyreskontr­aktet gått ut och kommunen har valt att inte förlänga det.

Kommunen säger att de vill ha rådighet över byggnaden och att de vill att den ska kunna utnyttjas av fler.

Stallbacke­ns vänner känner sig överkörda eftersom de har investerat mycket tid och resurser i byggnaden, som de har rustat upp från grunden. Dessutom har de betalat försäkring för byggnaden, som brann ned 2009, och de säger att eftersom deras försäkring till största delen betalade för återuppbyg­gnaden borde huset nu vara deras.

– Kommunen hade en egen försäkring man kunde nyttjat om man ville äga den nya byggnaden, säger föreningen­s ordförande Jan R Nilsson till Vi i Sollentuna.

Han säger också att Stallbacke­ns Vänner hade kunnat använda försäkring­spengarna från deras egen försäkring till något annat än att betala för uppbyggnad­en av ett hus som de senare skulle förlora rätten att bruka: – Pengarna utbetalade­s oavsett om byggnaden skul- le byggas upp eller ej och kunde ha använts till att köpa en ny egen byggnad någon annanstans.

Ärendet hamnade i hyresrätte­n som ett så kallat förlikning­särende. Men rätten avskrev ärendet, eftersom det uppenbart saknades förutsättn­ingar för en förlikning mellan parterna. Nu kommer Stallbacke­ns vänner i stället skicka in en stämningsa­nsökan till Attunda tingsrätt.

Även ett

annat Edsvikenär­ende har nu lett till en rättstvist. Det handlar om Brygghuset, det lilla caféet som ligger väster om slottet.

Byggnaden hyrs sedan 25 år av Carina Mirmiran, som driver café här. Hennes hyresavtal löper till 2019 men hon har redan nu fått besked att det inte kommer att förlängas. Även här vill kommunen ha rådighet.

Carina Mirmirans plan var att överlåta rörelsen, och sälja den plus inventarie­rna till annan aktör för 750 000 kronor. Hon hade hittat en köpare och allt verkade färdigt.

– Jag orkar inte ha öppet här en sommar till. Jag är lastgammal och hade hoppats att jag skulle få umgås med mina barnbarn i sommar. Jag hade velat säga tack och adjö och lämna det här stället med flaggan i topp.

Den tilltänkte

ägaren drog sig emellertid ur affären när denne plötsligt fick reda på att hyreskontr­aktet inte kommer att förlängas.

Då vände sig Carina Mirmiran i stället till kommunen och ville bli utlöst av dem. För en summa som skulle motsvara den som hon och köparen hade kommit överens om. Men av kommunen fick hon, som hon uttrycker det, ett skambud.

– De sade bara att jag skulle få vara kvar de närmsta två åren hyresfritt. Vadå – ska jag bara ge bort verksamhet­en efter 23 år? Jag känner mig så lurad. De sade att vi skulle komma överens och att det skulle bli bra, men sedan får jag i stället brev av en advokatfir­ma.

Så Carina Mirmiran skaffade sig en egen advokat, och även hon planerar att ta ärendet vidare till rätten.

”Jag hade velat lämna det här stället med flaggan i topp.”

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? OVISST. Carina Mirmiran som driver caféet Brygghuset i Edsviken vill dra sig tillbaka, men vill inte bara ge bort verksamhet­en till kommunen utan ersättning.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD OVISST. Carina Mirmiran som driver caféet Brygghuset i Edsviken vill dra sig tillbaka, men vill inte bara ge bort verksamhet­en till kommunen utan ersättning.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? OVISST. Framtiden för café Brygghuset är osäker. Carina Mirmiran som driver caféet vill dra sig tillbaka, men vill inte bara ge bort verksamhet­en till kommunen utan ersättning.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD OVISST. Framtiden för café Brygghuset är osäker. Carina Mirmiran som driver caféet vill dra sig tillbaka, men vill inte bara ge bort verksamhet­en till kommunen utan ersättning.
 ??  ?? TILLBAKA. Kommunen vill ta tillbaka Duvslaget, men Stallbacke­ns Vänner tycker att byggnaden är deras.
TILLBAKA. Kommunen vill ta tillbaka Duvslaget, men Stallbacke­ns Vänner tycker att byggnaden är deras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden