Mitt i Sollentuna

Brandman, thaiboxare – och polis

Sollentuna brandmanne­n Sandra Bengtsson är ingen stillasitt­ande människa. Förutom att ha ett allt annat än stillasitt­ande jobb tränar hon också thaiboxnin­g på elitnivå och har bland annat ett EM-guld i bagaget. – Jag är ganska rastlös som person. Jag gil

- SANDRA BENGTSSON Anna Wettergård

Vi i

Sollentuna möter Sandra Bengtsson på brandstati­onen i Sollentuna, där hon precis har gått av sitt nattpass. Hon rör sig vant i de lite slitna lokalerna – för trots att hon bara är 28 år har hon redan hunnit vara brandman i sex år.

Varför hon gick nästan direkt från gymnasiet till brandmans utbildning­en har hon svårt att komma ihåg, men i dag är hon väldigt glad att hon gjorde det.

– Det bästa med jobbet är variatione­n. Man vet aldrig vad som ska hända på ett pass så det blir aldrig ett hamsterhju­l. Blir det ett larm så måste man lösa situatione­n som uppstår, där och då. Dessutom är kollegorna väldigt bra och vi har alltid kul ihop.

En annan sak som hon älskar med arbetet är möjlighete­n att få hjälpa människor.

– Det kan vara allt från att hjälpa någon med en liten sak till att vara med och rädda liv. Det är så klart häftigt.

Men, så finns det också motsatsen.

– Det sämsta är när det går dåligt för någon, speciellt när det handlar om unga människor. Man får se mycket tragedi. När någon har hoppat framför tåget, till exempel, är det vi som är först på plats. I de lägena får man alltid mycket stöttning från gruppen; det är jättevikti­gt.

Att vara

tjej och brandman är inget hon reflektera­r särskilt mycket över.

– Jag är en i gruppen, en kollega. Könet känns inte så relevant i det här sammanhang­et. Alla gör samma grejer.

Och att klara av de tunga fystester som jobbet kräver och som är exakt samma för män som för kvinnor, det är inga större problem.

– Jag tränar väldigt mycket. En timme per dag på jobbet, plus thaiboxnin­gen. När jag ligger i matchträni­ng blir det sex pass i veckan på klubben, plus löpning. Så jag snittar väl två pass per dag under de perioderna.

Thaiboxnin­gen är nämligen hennes stora intresse i livet.

– Det är en sport som intressera­r mig. Den kräver självdisci­plin, kontroll och respekt. Och så är det förbaskat roligt.

Skador är

inget som oroar henne särskilt mycket – varken vad gäller jobbet eller träningen. Hon bröt visserlige­n vadbenet förra året på thaiboxnin­gen, och på den senaste matchen fick motståndar­en in en armbåge i pannan så att den sprack och matchen fick brytas.

– Men det gjorde inte så ont. De sydde pannan direkt medan man fortfarand­e hade adrenalin så det var ingen fara. Thaiboxnin­gen är inte farlig, men det är klart att man kan skada sig.

– Vad gäller jobbet så är det klart att det finns faror. Vi går ju in i brinnande byggnader och upp på höga tag. Men det är det vi tränar för.

Att hon

är en rastlös själ vittnar inte bara hennes vardag om, utan även framtidspl­anerna. Nu är det nämligen snart dags för Sandra Bengtsson att byta karriär.

– Polisyrket har alltid lockat mig. Det verkar också utmanande och utveckland­e. Så nu har jag precis kommit in på polishögsk­olan, och i höst kommer jag börja plugga.

Att hon kommer bli rastlös av ytterligar­e två år i skolbänken är hon ganska säker på, men hon tvivlar inte på att hon kan klara av det.

– Jag är väldigt målinrik- tad, så jag kan ta mig igenom det.

”De sydde pannan direkt medan man fortfarand­e hade adrenalin så det var ingen fara.”

 ??  ??
 ?? FOTO:ANNA WETTERGÅRD ?? BRANDMAN. Sandra Bengtsson säger att den största fördomen mot brandmän är att de bara äter pizza och spelar innebandy hela dagarna. ”Men vi arbetar väldigt mycket förebyggan­de också”, säger hon.
FOTO:ANNA WETTERGÅRD BRANDMAN. Sandra Bengtsson säger att den största fördomen mot brandmän är att de bara äter pizza och spelar innebandy hela dagarna. ”Men vi arbetar väldigt mycket förebyggan­de också”, säger hon.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? THAIBOXNIN­G. Sandra Bengtsson får in en spark mot motståndar­ens huvud under en thaiboxnin­gsmatch 2015.
FOTO: PRIVAT THAIBOXNIN­G. Sandra Bengtsson får in en spark mot motståndar­ens huvud under en thaiboxnin­gsmatch 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden