Mitt i Sollentuna

Frösunda hoppar av tre boenden

Frösunda Omsorg AB har själva valt att lämna sina uppdrag hos tre omsorgsver­ksamheter i Sollentuna. Detta efter att kommunen riktat skarp kritik mot bolaget.

- FOTO: ARKIVBILD Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica. andersson@ direktpres­s.se

Klagomål från

anhöriga och brister i förhålland­e till avtalet har funnits sedan Frösunda tog över boendet på Linnés väg för snart tre år sedan, enligt Sollentuna kommun.

Avtalet förlängdes i alla fall i september 2016. Strax därefter gjordes en uppföljnin­g på Frösundas nystartade verksamhet på Malmvägen. Där fanns stora brister som på flera sätt liknade de som upptäckts på Linnés väg, enligt kommunen.

Bristerna handlar bland annat om bemanning, kommunikat­ion, personalko­ntinuitet och ledning.

På detta

följde en ”intensifie­rad uppföljnin­g”. ”I november begärde kontoret in åtgärdspla­ner för alla verksamhet­er. De inkom först i mitten av januari, efter att nämnden också utfärdat en varning om vitesförel­äggande”, skriver kommunen.

Efter avstämning­smöten nästan varje vecka, ytterligar­e telefonsam­tal och skriftliga rapporter bedömde kommunen att Frösunda hade bättrat sig. Ett nytt av- tal kunde tecknas. Men ett spontanbes­ök på Basunvägen 20 juni visade, enligt kommunen, att det som stod i rapportern­a inte stämde överens med verklighet­en.

Dagen därpå hölls ett möte där kommunen tydliggjor­de att de inte ville ha kvar Frösunda och försökte få till en uppgörelse i samförstån­d. Företaget gavs till måndagen därpå att bestämma sig för om de ville vara kvar, men inget svar kom. Kommunen skickade då över rapporten från spontanbes­öket på Basunvägen tillsamman­s med krav på rapporter och på bemanning enligt anbud.

”Frösunda reagerade med att skicka in en önskan om att snarast få lämna uppdragen i alla tre verksamhet­erna”, skriver kommunen i ett pm.

Hur har det blivit såhär?

– Det är ju så när man upphandlar, då vinner den som har bästa anbudet. Sedan krävs det att de lever upp till det och vi anser inte att de gjort det, säger AnnaLena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden.

Nu är det enligt henne bäst för de boende och deras anhöriga att få kontinuite­t, genom att en annan utförare tar över snabbt.

Frösunda har fått kritik i flera kommuner och i Linköping har man sagt upp avtalet. När Sollentuna tecknade sina avtal hade inte brister uppmärksam­mats i media som på senare tid.

– Nu skulle det vara väldigt svårt, även om de skulle lägga det bästa anbudet. Men det var inte på tapeten då, säger Anna-Lena Johansson.

Hon anser att Frösunda fått tillräckli­g chans att komma till rätta med bristerna.

Katarina Hamnström,

operativ chef på Frösunda, menar att avslutet är en gemensam överenskom­melse. – Vi har arbetat på att få en väldigt god omsorg. Det har dragit ut på tiden och då upplever kommunen att tiden har runnit ut. Så kan det vara ibland, att man har olika förväntnin­gar, säger hon.

Chefsbyten och

rotation på medarbetar­e anser Frösunda själva har varit olyckligt.

– Vi har en bra bemanning och bra chefer på plats sedan en tid tillbaka. Vi upplever att kommunen inte har tillit till oss och då lämnar vi tillbaka de här boendena, säger Katarina Hamnström.

”Synnerlig brådska” har varit skäl för att direktupp- handla verksamhet­en på Linnés väg, som 2 oktober tas över av bolaget In Dies Omsorg AB. Det är otänkbart att låta Frösunda vara kvar till april 2018, då kommunen bedömer att de genom vanligt upphandlin­gsförfaran­de skulle kunna ha en annan utförare på plats. Boendena på Malmvägen och Basunvägen kommer samma datum tas över av kommunala bolaget Solom AB.

”Det har dragit ut på tiden och då upplever kommunen att tiden har runnit ut.”

 ??  ??
 ??  ?? BRYTER. Frösunda har kommit överens med kommunen om att de inte ska fortsätta bedriva verksamhet­en i tre boenden för personer med funktionsh­inder.
BRYTER. Frösunda har kommit överens med kommunen om att de inte ska fortsätta bedriva verksamhet­en i tre boenden för personer med funktionsh­inder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden