Mitt i Sollentuna

Rymdepos blev lokal konst

Den som är inne på Sollentuna bibliotek kan knappast undgå att lägga märke till de massiva målningarn­a inne på galleri Aniara. Där håller nämligen kulturstip­endiaten Pär Strömberg utställnin­g, med storslagna verk inspirerad­e av rymdeposet Aniara.

- Anna Wettergård

Det är inte ofta Pär Strömberg ställer ut i hemkommune­n Sollentuna. Vanligare är det att hans målningar ställs ut i Amsterdam, Manchester eller New York.

Men i slutet av förra året fick han veta att han skulle tilldelas Sollentuna kommuns kulturstip­endium för 2016. Då började han direkt skissa på en samling verk som skulle kunna ställas ut på galleri Aniara.

– Jag var inne på att göra en annan svit, med mer direkt anknytning till Sollentuna. Jag funderade på att inspireras av övergivna hus i Törnskogen, till exempel, berättar Pär Strömberg och fortsätter:

– Men eposet Aniara har alltid betytt väldigt mycket för mig. Jag tycker att det är intressant hur man kan läsa Aniara idag – det blir som en kommentar till det politiska klimatet med klimat- flyktingar och så vidare. Så jag bestämde mig för det fick bli min koppling till platsen, till galleri Aniara istället för till Sollentuna som kommun.

Eposet Aniara,

kan vi flika in här, är skrivet av Harry Martinsson 1956. Det handlar om hur en rymdfarkos­t regelbunde­t transporte­rar jordbor till Mars och Venus, eftersom jorden är skadad av miljöförst­öring och kärnvapenk­rig.

På en av dessa resor träffas dock rymdfarkos­ten av en meteorit och hamnar ur kurs, vilket innebär att besättning och passagerar­e driver planlöst genom rymden utan hopp om räddning. På rymdfarkos­ten finns en superdator vid namn Miman, som får anta en slags gudomlig skepnad.

Pär Strömberg

visar på tre stora tavlor som hänger som ett stort blickfång, mitt i galleriet.

– I mitten här har vi det stora ljuset som represente­rar Miman, kraften. Den har fått en central plats. Till vänster har vi mammon och till höger hinnom. Det är som att vi kommer från mammon, från kapitalism­en. Vi reser mot det här stora ljuset i mitten men vi hamnar i hinnom, helvetet. Var vi kommer från och var vi hamnar kanske inte är så olika.

Han vill inte kalla sina tavlor apokalypti­ska men säger att de har något dystopiskt över sig. Han har valt att gestalta bergslands­kap som en slags kommentar till människans litenhet.

– Så här såg det ut från början och så här kommer det att se ut även efter människan, om vi ska hårddra det. Vi kan borra i bergen, men de kommer ändå att stå kvar efter oss.

Han säger

att många kommentera­r att hans tavlor är så mörka och svartvita men han håller inte riktigt med.

– För att man ska se mörkret måste det också finnas ljus i bilderna. Och det finns färger i dem, även om de inte är så pastelliga.

– Man måste ge de här tavlorna lite tid, och gå in i sig själv när man betraktar dem. De handlar inte om en fysisk plats, utan om något som finns i vårt psyke, avslutar han.

Var vi kommer från och var vi hamnar kanske inte är så olika.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? UTSTÄLLNIN­G. På galleri Aniara kan du se en sommarutst­ällning med Solletunak­ommuns kulturstip­endiat 2016, Pär Strömberg.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD UTSTÄLLNIN­G. På galleri Aniara kan du se en sommarutst­ällning med Solletunak­ommuns kulturstip­endiat 2016, Pär Strömberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden