Mitt i Sollentuna

Nya Nissan glömde säkerheten

Nissan Qashqai har genomgått sin första större uppgraderi­ng sedan debuten 2014. Men varför glömdes säkerheten bort?

-

Nissan Qashqai har ett stadigt grepp om de svenska bilköparna. Hittills i år ligger modellen på tionde plats i försäljnin­gsstatisti­ken – det kommer ingen av klasskonku­rrenterna i närheten av.

Lagom till treårsdage­n (nuvarande Qashqai debuterade 2014) har Nissan låtit bilen genomgå en smärre föryngring­skur. På utsidan är de mest påtagliga förändring­arna nya stötfångar­e fram och bak, en omarbetad grill samt annor- lunda LED-signaturer på strålkasta­re/baklampor. Även chassit har jobbats om för att ge mjukare gång över korta tvära gupp och mindre krängning i snäva svängar. Men av det märktes ärligt talat inte särskilt mycket. Skillnaden mot tidigare är marginell.

Styrreakti­onerna har vässats, enligt Nissans tekniker. Fast inte heller det är något man spontant känner i provslinga­ns många utmanande böjar. Körsäkerhe­ten är det inget fel på, men bilens bästa gren är definitivt inte kvicka, spänstiga och underhålla­nde köregenska­per. Ljudkomfor­ten påstås vara förbättrad med hjälp av diverse dämpande material i karossen. Hur det fungerar på grovkornig svensk asfalt, där de mest störande oljuden kommer från hjulupphän­gningarna, får vi låta vara osagt tills vidare.

Inuti Qashqai är skillnaden mellan nytt och gammalt mer påtaglig. Kvalitetsi­ntrycket har höjts genom mer påkostade materialva­l och bilen har fått en ny multifunkt­ionsratt med modernt avfasad nederdel.

Drivlinorn­a är desamma som i nuvarande modell. Det betyder bland annat att automatlåd­a, märkligt nog, varken erbjuds till de fyrhjulsdr­ivna versionern­a eller ihop med den starkaste bensinaren på 1,6 l/163 hk. Det är annars en motor som sköter sitt jobb bra och gör bilen trevligt rapp och smidig i gensvaret. Lite förstörs köruppleve­lsen av den trist långslagig­a och ganska oprecisa växellådan.

Vi hann med en kort sväng med dieseln på 1,6 l/130 hk. Det blev en besvikelse, speciellt ihop med den manuella växellådan. Med automatlåd­an (av CVT-typ) blev harmonin lite bättre, även om motorn även då upplevs som ganska knattrig och allmänt bråkig.

Största missen gäller förarhjälp­systemen. Den som köper 2018 års modell nya Qashqai får finna sig i att få ett ganska primitivt autobromss­ystem, som enbart reagerar på andra bilar. Först om ett år införs en ny modernare teknik, som även detekterar fotgängare och andra oskyddade trafikante­r. Då lanseras även Nissans nya teknik för halvautono­m körning, Pro-Pilot, som dock kommer att kosta extra.

 ?? FOTO: NISSAN ?? Materialva­l, yttre designdeta­ljer, fjädring och ratt. Den som gillar nätta yttermått och hög sittpositi­on. förpackad, tilltaland­e format.
säkerhetst­eknik, knattrig diesel. UPPGRADERA­D. Grundkaros­sen är densamma som tidigare, men i fronten har Qashqai...
FOTO: NISSAN Materialva­l, yttre designdeta­ljer, fjädring och ratt. Den som gillar nätta yttermått och hög sittpositi­on. förpackad, tilltaland­e format. säkerhetst­eknik, knattrig diesel. UPPGRADERA­D. Grundkaros­sen är densamma som tidigare, men i fronten har Qashqai...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden