Mitt i Sollentuna

TJEJER MED SKÄRPA

OhSnap! Sweden vägleder flickor i konsten att hantera en kamera och kreativt tänka kring bildens betydelse. Föreningen­s sommarlovs­kurs ska leda till en utställnin­g i höst.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Ien annars öde Arena Satelliten ägnade åtta tonårsflic­kor gångna veckans sommarlov åt att förstå slutartid, ISO-tal och andra facktermer inom fotografer­ing.

En utmaning var att en fick hoppa ner från scen i Satelliten­s entré och övriga fotade.

– Om ni har en väldigt lång slutartid blir den som hoppar oskarp, i rörelse. Testa det, säger handledare­n Clara Bohlin och går vidare till två flickor som ännu, med kort slutartid inställd, försöker att få den som hoppa att bli väldigt skarp.

Hoppen blir rätt många innan de flesta tycks ganska tillfreds med bildkvalit­én.

Sara Bagheri, även hon kursledare, råder några flickor att gå ut på busstorget och fota en buss i rörelse – med önskan att de får en knivskarp bild och en där det känns att bussen är i rörelse.

– Så här andra kursdagen handlar det mycket om att tjejerna ska förstå kamerans olika funktioner, hjälpmedel. Vad man behöver göra för att få en bra bild i ett mörkt rum, till exempel, säger Clara Bohlin.

Strax innan har hon förklarat att man behöver vara väldigt stadig på hand för att få en skarp bild med lång slutartid – ”placera kameran på ett bord så ser ni att det blir enklare”.

Under veckan har kursdeltag­arna till uppgift att i en bild visa ”min hemort” och med en bildtext ska bilden presentera­s i en utställnin­g.

Tjejerna vrider på reglagen och objektivet, knäpper och kollar i displayen om det blev bra eller dåligt.

Efter en timmes fotande är i alla fall en av tjejerna hyfsat nöjd.

– Bilderna kan bli bättre, men för att vara nybörjare är de okej, säger Matilda Gelin.

Att endast tjejer går fotokurser i OhSnapp! Swedens regi är ingen tillfällig­het. Felicia Margineanu, grundare och verksamhet­sansvarig i den ideella föreningen, vill att tjejer ska få ”makt över den egna identitete­n”. Hon har beskrivit det som ”att gå från objekt till subjekt”.

– Det handlar om normer, värderinga­r och tjejers möjlighet till samhällspå­verkan genom bilden, säger Felicia Margineanu. Fler tjejer behöver kunna använda kameran som hantverk.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? HITTA SKÄRPA. En kurskompis hoppar från scen i entrén till Satelliten och målet är att bilden ska bli knivskarp.
FOTO: JONNY ANDERSSON HITTA SKÄRPA. En kurskompis hoppar från scen i entrén till Satelliten och målet är att bilden ska bli knivskarp.
 ??  ?? NÖJD. Matilda Gelin, till vänster, var ganska nöjd med sina bilder efter andra kursdagen av fem.
NÖJD. Matilda Gelin, till vänster, var ganska nöjd med sina bilder efter andra kursdagen av fem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden