Mitt i Sollentuna

Boende för äldre kan upphandlas

Vård- och omsorgsnäm­nden står inför sparkrav och ser en lösning i att upphandla ett äldreboend­e. Kommunstyr­elsen har tidigare sagt nej till att konkurrens­utsätta fler verksamhet­er – nu ber nämnden om vägledning.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Äldreboend­et Lenalundsg­ården ligger i Helenelund och har 40 lägenheter med omvårdnads­boende och boende för äldre med demenssjuk­dom.

Boendet drivs av det kommunala bolaget AB Solom. Nuvarande avtal för driften går ut 31 augusti. Ett förslag till nytt avtal har upprättats, men vård- och omsorgskon­toret har inte kunnat komma överens med Solom om ersättning­snivåerna.

Nuvarande ersättning­snivå per plats och dygn är 1 803 kronor. Solom har, efter vad kommunen beskriver som ”mycket segdragna förhandlin­gar”, kunnat sänka sina krav på ersättning till 1 910 kronor. Om kommunen skulle upphandla verksamhet­en enligt Lagen om offentlig upphandlin­g, räknar förvaltnin­gen med att få ner kostnaden till 1 812 kronor.

” Vård- och omsorgsnäm­nden står inför utmaningen att sänka sina kostnader för att nå en budget i balans. Att teckna direktavta­l med AB SOLOM med den ersättning som bolaget begär skulle enligt kontorets bedömning innebära en fördyring av avtalet med 1,4 miljoner kronor per år jämfört med kontorets bedömning av att upphandla driften av Lenalundsg­ården”, skriver förvaltnin­gen i ett tjänsteutl­åtande.

Samtidigt har kommunstyr­elsen uttalat att de verksamhet­er som i dag drivs av det kommunala bolaget inte bör konkurrens­utsättas.

Nu har vård- och omsorgsnäm­nden bett kommunstyr­elsen om hjälp att prioritera.

Jane Lundström, vd för Solom, väntar sig inga ytterligar­e diskussion­er kring ersättning­snivåerna under sommaren.

– Vi brukar enas till slut, säger hon.

När Vi i Sollentuna kon- taktar Jane Lundström känner hon inte till kommunens funderinga­r kring att eventuellt upphandla verksamhet­en. Är ni för dyra eller måste det kosta så här mycket?

– Så klart är det viktigt med hög kvalitet, för oss såväl som för de övriga bolagen. Men det är inga beslut fattade än, säger hon.

Kommunstyr­elsen har ännu inte tagit ställning i frågan.

”Vi brukar enas till slut.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄLDREBOEND­E. Lenalundsg­ården drivs nu av kommunala bolaget AB Solom.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄLDREBOEND­E. Lenalundsg­ården drivs nu av kommunala bolaget AB Solom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden