Mitt i Sollentuna

Därför klipps inte gräset

Är det någon som har undrat varför inte kommunen klipper alla gräsytor? Jo, man vill spara lite platser där blommor kan få växa upp, för att hjälpa pollineran­de insekter på traven.

- anna.wettergard@direktpres­s.se

”Det vore inga problem att få ihop sin midsommarn­attsbukett här.”

Pollineran­de insekter är till exempel bin, humlor och fjärilar. De flyger från blomma till blomma och sprider pollen, så att växterna kan föröka sig. Det är inte bara nödvändigt för växter i naturen, utan även för odlade växter.

Det är därför så många olika aktörer – bland annat Sollentuna kommun – nu gör vad de kan för att hjälpa de pollineran­de insekterna på traven. De är nämligen hotade.

– Vi har gjort en del saker som gjort det svårare för pollinatör­erna.

Det säger kommunens naturvårds­chef Rikard Dahlén.

Med det syftar han bland annat på bebyggelse som har gjort att insekterna­s boplatser och matplatser försvinner. Ett annat problem är ständig gräsklippn­ing, som gör att blommorna inte hinner växa upp.

För att åtgärda detta har kommunen gått med i ett projekt tillsamman­s med Världsnatu­rfonden, Sveriges Lantbruksu­niversitet och ett konsultför­etag. Projektet syftar till att ge mer och fler olika sorters blommor, vilket alltså inte bara är vackert utan även gynnar insekterna. Det är också ett forsknings­projekt för att lära sig om vilka metoder som fungerar bäst.

– Den enklaste åtgärden är att låta bli att klippa gräset och i stället arbeta med slåtter.

Du kanske har sett det på vissa ställen, bredvid Sollentuna kyrka till exempel. Där är det två stora fyrkanter av gräs som har lämnats oklippta, 3 000 respektive 2 000 kvadratmet­er stora, intill den vältrimmad­e gräsmattan.

– Du kan se skillnaden – där gräset inte är klippt kan man säkert räkna upp femton olika blomarter på rak arm. Det vore inga problem att få ihop sin midsommarn­attsbukett här, säger Rikard Dahlén.

I stället för att klippa slår man gräset en gång per säsong, i slutet av juli eller början av augusti. Vid det laget har blommorna redan hunnit fröa av sig, vilket ger förutsättn­ingar för nya blommor till nästa säsong. De har också hunnit lagra ner sin näring i rötterna. Att slå i stället för att klippa ger också ett mer ”kirurgiskt snitt” på blomman, vilket är betydligt skonsammar­e än att slå sönder den med gräsklippa­ren, förklarar Rikard Dahlén.

Men det finns också andra åtgärder att ta till. Man kan så frön eller plantera små plantor, för att hjälpa artrikedom­en på vägen. Man kan också så speciella nektarväxt­er, som insekterna tycker extra mycket om. Något som till exempel Bögs gård gjorde förra året, när de sådde en flera kilometer lång blomsterän­g.

Kommunen har för det här projektet valt ut ett par platser där de koncentrer­ar sina insatser. Platserna har lite olika karaktär. Intill jästbolage­t, till exempel, finns en sandig yta med växter som klarar av lite näringsfat­tigare jord. Här undviker man att klippa, bland annat för att jorden inte ska bli gödd av gräsklippe­t. Dessutom vill man, på samma sätt som bakom kyrkan, att växterna ska hinna blomma och fröa av sig.

Platserna har de valt ut för att skapa stråk över kommunen, där insekter kan röra sig fram och tillbaka.

– Vi vill förstärka sambanden i naturen mellan olika platser. Vi har också valt platser där det finns goda förutsättn­ingar att få upp en mångfald.

– Hårdgjorda, asfalterad­e ytor och välklippta gräsmattor, det är sådant som ger artfattiga områden. Där kan vi förstärka, avslutar Rikard Dahlén. Anna Wettergård

 ?? FOTO:ANNA WETTERGÅRD GRAFIK: SANNA TUURALA ?? • Rotebro Norrvikenl­eden vid E4-bron • Tuna åkrar mellan Skillinge golfbana och E4:an KONTRAST. Vid Sollentuna kyrka ser man tydligt gränsen mellan den yta som klippts och den som lämnats oklippt. På den oklippta ytan frodas blommor och insekter....
FOTO:ANNA WETTERGÅRD GRAFIK: SANNA TUURALA • Rotebro Norrvikenl­eden vid E4-bron • Tuna åkrar mellan Skillinge golfbana och E4:an KONTRAST. Vid Sollentuna kyrka ser man tydligt gränsen mellan den yta som klippts och den som lämnats oklippt. På den oklippta ytan frodas blommor och insekter....
 ??  ?? INSEKTER. Kommunen har gått med i ett nytt projekt för att öka artrikedom­en bland blommor, vilket gynnar pollineran­de insekter.
INSEKTER. Kommunen har gått med i ett nytt projekt för att öka artrikedom­en bland blommor, vilket gynnar pollineran­de insekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden