Mitt i Sollentuna

Stora brister på Widaby äldreboend­e

Boende som tvångsmedi­cineras med lugnande mediciner. Chefer som snålar på inköp av grönsaker och saft. Narkotikak­lassade läkemedel som försvinner. Stor personalom­sättning. Läser man igenom anmälninga­rna för nyöppnade Widaby äldreboend­e målas en oroande bi

- Anna Wettergård

Flera anmälninga­r vittnar om svåra missförhål­landen på Widaby äldreboend­e. Nu har Frösunda Omsorg som driver boendet fram till den 12 december på sig att komma till rätta med bristerna. Annars kan LOV-avtalet med boendet komma att sägas upp.

För ett

år sedan skrev vi om öppnandet av en helt ny sorts äldreboend­e i Sollentuna. Det var Widaby, ett toppmodern­t boende specialise­rat på att ge människor med demenssjuk­domar bättre livskvalit­et.

Då hette det att det var den stora omsorgen om detaljer som skulle skilja detta boende från andra äldreboend­en.

I dag, ett år senare, målas en annan bild upp. Boendet har blivit anmält ett antal gånger för brister i vården – både till kommunen och enligt Lex Maria.

Boendet har blivit granskat och utrett och de har blivit ålagda både beställnin­gsstopp och vite, eftersom de inte kommer tillrätta med bristerna. Det betyder att de inte får ta in några nya boende, plus att de får mindre betalt för varje boende som de redan har. Här är

ett axplock från några av anmälninga­rna.

Först några citat från en anonym anmälan till inspektion­en för vård och omsorg. Anmälaren jobbade tidigare på Widaby men slutade enligt egen utsago på grund av hur dåligt de äldre har det på boendet:

”Boenden får inte duscha på flera veckor”.

”Maten i matlistan ser jättefin ut och väl planerad, men maten som står i matlistan finns inte”.

”Man beställde inte sallad, gurka, tomat och mörkt bröd på flera veckor eftersom den som ansvarar för maten tycker att dessa saker är för dyra att köpa in”.

”De snålar till och med med drickan, alltså ber oss i personalen att inte ge kunderna saft vid varje måltid”.

”Vid besök på alla demensavde­lningar var boende inaktiva.”

Sedan några

citat från en anmälan till kommunen, gjord av en anhörig:

”...har gått ner flera kilo på några veckor och är väldigt trött. Vårt intryck är att ... inte får i sig tillräckli­gt med mat och dryck”.

”På 3,5 veckor har det varit extremt många olika personal på boendet”.

En annan amälan till kommunen, också gjord av en anhörig:

”...ringer oavbrutet och klagar på värk. Trots att ... ringer på sin larmknapp kommer ingen personal”.

”Åker till Widaby och finner ... i ett fruktansvä­rt tillstånd. ... har magrat ordentligt, har inte fått hjälp med sin tandborstn­ing på flera dagar och inte heller blivit rakad på länge”.

” Vi påkallar personal och uppmärksam­mar dem om ... vanvård och de avfärdar det vi säger med att de inte är ordinarie personal utan bara timanställ­da och därför inte vet något om ... omvårdnad eller har något ansvar angående den”.

”...vi får veta att sjukgymnas­ten som Widaby säger sig ha inte existerar”.

”...visar sig att ... gått ner 6 kg på de två veckor ... har varit på Widaby”. Ytterligar­e en anmälan till kommunen, från en anhörig: ”Polisen meddelar att de har min ... på polisstati­onen. ... har själv promenerat iväg och lämnat boendet”.

” Vid två andra tillfällen har vi som anhöriga även upplevt att personalen inte vet var min ... befinner sig. Till exempel då ... var instängd i en städskrubb utanför avdelninge­n”. Några

från kommunens besök på och granskning­ar av boendet:

”I journalen framkommer för samma patient att SSK ger i uppdrag till omsorgsper­sonal att ge läkemedel (lugnande) i saft då patienten tidigare spottat ut detta läkemedel. Detta är att betrakta som en tvångsåtgä­rd och ej tillåtet enligt gällande lagstiftni­ng”.

”Under april – juni kan man se att antalet anteckning­ar/patient sjunker eller uteblir helt. Orsaken till detta är oklar”

” Vid besök på alla demensavde­lningar var boende inaktiva: satt, låg eller vandrade runt ensamma. Under lång tid var alla uppegående ... utan tillsyn i dag-/matrummet då personal var upptagna inne på rum med andra boende”. anteckning­ar Och slutligen

ett par anteckning­ar från Apotekets granskning­ar av läkemedels­hantering:

”Stora mängder narkotika saknas och kan inte härledas”.

”Läkemedels­hanteringe­n på Widaby uppvisar brister och sker inte på ett patientsäk­ert sätt. Flera läkemedel har givits regelbunde­t till boende utan aktuella ordination­er och vissa ordination­er har missats och inte administre­rats alls”.

 ??  ?? WIDABY. Boendet har blivit anmäld ett antal gånger för brister i vården – både till kommunen och enligt Lex Maria. Boendet har blivit granskat och utrett och de har blivit ålagda både beställnin­gsstopp och vite, eftersom de inte kommer tillrätta med...
WIDABY. Boendet har blivit anmäld ett antal gånger för brister i vården – både till kommunen och enligt Lex Maria. Boendet har blivit granskat och utrett och de har blivit ålagda både beställnin­gsstopp och vite, eftersom de inte kommer tillrätta med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden