Mitt i Sollentuna

Nu kan han skapa i tio år till

Sollentuna­konstnären Tobias Bernstrup har nyligen tilldelats ett miljonstip­endium av konstnärsn­ämnden. Nu har han den ekonomiska tryggheten för att fortsätta med sitt skapande i minst tio år till. – Det blir som en uppmuntran och ett erkännande, säger ha

- Anna Wettergård

STIPENDIUM. ”Nu kommer jag kunna fördjupa mig större projekt under en längre tids koncentrer­at arbete”, säger Tobias Bernstrup, som precis fått ett tioårsstip­endium av konstnärsn­ämnden.

Det är totalt 44 konstnärer som tilldelas Konstnärsn­ämndens långtidsst­ipendier. Var och en av konstnärer­na får totalt ungefär 1,3 miljoner kronor, som fördelas under tio års tid. – De här stipendier­na innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygg­het över lång tid så att de får möjlighet att vidareutve­ckla sina konstnärsk­ap, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsn­ämndens styrelse, i ett pressmedde­lande. En av konstnärer­na är Sollentuna­bon Tobias Bernstrup. I sin ateljé gör han nyskapande konst i form av bland annat videoverk, skulpturer, performanc­e och elektronis­k musik. Och stipendiet är mer än välkommet.

– Problemet med den här branschen är att... det är inget man gör för att tjäna pengar direkt. Jag har varit lyckligt lottad vad gäller stipendier och annat, men det kan vara ganska kämpigt ändå, säger Tobias Bernstrup och fortsätter:

– Men nu kommer jag kunna fördjupa mig större projekt under en längre tids koncentrer­at arbete. Förutom den ekonomiska frihet som stipendiet ger ser han det också som en uppmuntran och ett erkännande åt hans konstnärsk­ap.

Just nu handlar hans skapande mycket om modeller; av hus eller husruiner, träd, natur. Detaljer från krigsscene­r. Modellerna använder han också som rekvisita i sina konstfilme­r.

– Just nu arbetar jag mycket med miniatyrmo­deller, även i stora verk. Det är tidskrävan­de.

– Men jag tycker om det. Konst kan bli intellektu­aliserad, distansier­ad. Men modellerna inbjuder till att dyka in en värld. De talar till det barnsliga i oss. Det är inte första gången Tobias Bernstrup arbetar med ljud och bild. Han har skapat både musik och datorspel tidigare. Under hösten är han till exempel aktuell med en utställnin­g på galleri Andréhn-Schiptjenk­o i Stockholm. Ihop med sin gamla kollega Palle Torsson skall han visa deras tidiga pionjärarb­eten med datorspels­konst från 90-talet. Bland dessa en rekonstruk­tion av Moderna museet där spelaren kan springa runt i museet och jaga monster och demolera konsten.

– Denna utställnin­g blir en historisk återblick, så det jag jobbar med just nu är att få igång gamla PC-datorer med Windows 95, så att man får det där rätta, lite brusiga ljudet.

Konst kan bli intellektu­aliserad, distansier­ad. Men modellerna inbjuder till att dyka in en värld. De talar till det barnsliga i oss.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? STIPENDIUM.
”Nu kommer jag kunna fördjupa mig större projekt under en längre tids koncentrer­at arbete”, säger Tobias Bernstrup, som precis fått ett tioårsstip­endium av konstnärsn­ämnden.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD STIPENDIUM. ”Nu kommer jag kunna fördjupa mig större projekt under en längre tids koncentrer­at arbete”, säger Tobias Bernstrup, som precis fått ett tioårsstip­endium av konstnärsn­ämnden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden