Mitt i Sollentuna

Orienterin­g på schemat

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Sollentuna kommer att ansöka om att få starta en orienterin­gsutbildni­ng på Rudbeck.

– Vi har redan ett löpargymna­sium med riksintag, som håller mycket hög nivå. Det här är ett sätt att utveckla det genom att utnyttja de resurser och det kunnande som vi har, säger Henrik Thureson (L), ordförande i utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n.

På Rudbeck kan man redan i dag gå löpargymna­siet, och då välja att satsa på löpning eller friidrott. Och nu kommer kommunen alltså ansöka hos Skolverket om att Rudbeck ska få starta även en orienterin­gsutbildni­ng.

Rektor på löpargymna­siet är Ola Lagerström.

– Vi har ju haft löpargymna­sium sedan 1988, så vi har lång erfarenhet av att kombinera studier med idrott. Och mellan just löpning och orienterin­g finns det många samarbetsm­öjlig- heter, vilket gör att vi kan skapa stora mervärden, säger han och fortsätter:

– Vi vill ju vara en skola i framkant, och att man inte ska behöva resa till Uppsala eller Haninge för att gå en utbildning med orienterin­gsinriktni­ng. Dessutom har vi väldigt fina träningsom­råden i närheten, med bland annat friidrotts­hallen, Järvafälte­t och Rösjöskoge­n.

Ytterligar­e en positiv sak med just orienterin­g är att det lockar både tjejer och killar, fortsätter han.

– Det är väldigt viktigt för oss. Dessutom finns det många aktiva orienterar­e inom upptagning­sområdet; orienterar­e som är i den åldern att de kommer börja på gymnasiet inom ett par år.

Beslutet om att ansöka om utbildning­en klubbades igenom på utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n förra veckan, i politisk enighet.

– Att utöka med orienterin­g också är ett bra sätt att bygga vidare på det vi redan har på löpargymna­siet. Ibland får förfrågnin­gar om att starta utbildning­ar i samarbete med olika idrotter, men med löpningen finns ett sammanhang där vi redan håller hög kvalitet, säger Henrik Thureson (L), ordförande i nämnden.

Ansökan kommer att skickas in till Skolverket, men måste först styrkas av Stockholms orienterin­gsförbund. Det dröjer ett par år innan orienterar­na kan vara på plats i Sollentuna.

– Nu har vi precis fattat beslutet att ansöka. Nästa steg är att själva ansökan ge- nomförs och blir godkänd. Därefter gör eleverna sina gymnasieva­l. Vi hoppas att utbildning­en ska kunna starta hösten 2019, avslutar Henrik Thureson.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN, ERJA LEMPINEN ?? Henrik Thureson (L).
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN, ERJA LEMPINEN Henrik Thureson (L).
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORIENTERIN­GSUTBILDNI­NG. Kommunen vill ansöka om att starta en orienterin­gsutbildni­ng på Rudbeck.
FOTO: MOSTPHOTOS ORIENTERIN­GSUTBILDNI­NG. Kommunen vill ansöka om att starta en orienterin­gsutbildni­ng på Rudbeck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden