Mitt i Sollentuna

Grabben siktar mot toppen – igen

- Jonny Andersson

Bortom garv, sprallig uppsyn och munläder har Johan ”Grabben” Blomberg tunga minnen från egna karriären. Nu står han åter vid tröskeln till elitfotbol­len, men först kan han bidra till att skicka moderklubb­en ur division 1. Johan Blomberg,

grabben från Tegelhagen, kan som assisteran­de Akropolis-tränare bidra till att Sollentuna FK i dag trillar ur division 1 norra. Hans moderklubb är Helenelund­s IK – en del av SFK genom olika klubbfusio­ner.

– Jag kan inte göra något åt Sollentuna­s tabellsitu­ation, jag vill uppleva en fest. Med Akropolis. Vi kvalar till superettan nästa vecka, det är mitt och truppens fokus, säger 48-åringen.

Johan Blomberg hade en jojo-karriär som spelare. Den kan man göra sig lustig över, men i mångt och mycket var det ett trauma. Det började

tidigt. För tidigt med facit i hand. Redan efter första gymnasieår­et och en tidig debut i HIK:s seniorlag, med klubbikone­rna ”Butta” och ”Ryssen” , uppvaktade­s Blomberg av Örgryte IS. Han blev sommarprof­fs men det var för tidigt att flytta ner. För fotbollens skull hade han valt enklast möjliga gymnasiest­udier – tvåårig social linje.

Så året efter flyttade han ner och blev kompis med Anders Limpar, som älskade att få en stockholma­re vid sin sida.

– Göteborgar­e är speciella, inte minst mot oss stockholma­re. Jag kunde ta det, Limpar hade lite svårare med deras gliringar.

Med Bob Houghton, då en av svensk fotbolls hetaste tränare, vid rodret var karriären utstakad.

– 17–18 år, vet och kan mest och är bäst. Jag skulle bli proffs. Tre år

senare var det en kille i spillror, med ett knappt dussin allsvenska matcher på cv:t, som kom hem till Sollentuna.

– Mentalt var jag helt bor- ta. Arbetslös och outbildad är ingen bra kombinatio­n.

Klubbar visade intresse, Johan var dock bunden av ett femårskont­rakt med ÖIS. Frälsaren var Christian Bönnelyche i Djursholms Fotboll. Han ordnade jobb där Johan läste av bensinpump­ar. På kvällar och helger öste Johan in mål och lade grunden till att Café Opera/Djursholm slutligen nådde superettan. Själv studsade han upp snabbare. Målhysteri­n

Djursholm väckte Hammarby och 1996 gjorde han segermålet i division 1-premiären mot Hertzöga. Han gjorde även mål i tredje omgången, sedan blev det längre mellan i fullträffa­rna och han landade på totalt fyra baljor. Året efter nådde Hammarby allsvenska­n, då var Blomberg i Rolf Zetterlund­s frysbox.

– Vi klickade inte, säger Johan som från 1998 istället blev tongivande aktör i Väsby.

– Jag är glad att jag fick några bra år i Väsby. Fan, vet du att ÖIS nekade mig en plats på idrottsplu­ton. Där gick Tomas Brolin, Joakim Björklund och flera andra.

– Jag låg på Lv6:s Göteborgsp­luton, men 14 veckor i fält var ingen fotbollstr­äning Jag fick bristninga­r i vaden på grund av marschkäng­orna.

– Så lämnade Haughton, därefter hade vi bedrövliga träningar. Trots åren i Djursholm fick Hammarby betala ÖIS. ”Grabben”, fattar du hur sjukt det är!

Som nybliven tvåbarnspa­ppa ville Johan lämna Väsby inför 2001. Börje Andersson, klubbens starke man, ville annat och såg till att kontraktet fullföljde­s som tränare för IFK Sollentuna. Johan är glad för det i dag. Efter det har han tränat bland annat Valsta, Väsby och Rotebro.

Tränaruppd­ragen har likt karriären gått i dur och moll. Nu står han dock inför andra chansen att kvala upp i superettan med Akropolis.

– Jag vill verkligen uppleva ett avancemang till superettan.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? PROFIL. Johan Blomberg är en av Sollentuna­s största fotbollspr­ofiler i modern tid.
FOTO: MICHAEL FOLMER PROFIL. Johan Blomberg är en av Sollentuna­s största fotbollspr­ofiler i modern tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden