Mitt i Sollentuna

Vi har en plan för Sollentuna­s parkering

En skribent var i Vi i Sollentuna nr 40 kritisk mot kommunens parkerings­övervaknin­g. Frågan ”Har man tappat allt sunt förnuft?” ställdes bland annat. Svaret på den frågan är ”nej”. Sollentuna kommun har som mål att bli den första kommunen i landet som int

- Moa Rasmusson (L), ordförande trafik- och fastighets­nämnden Birgitta Schwinn (M), vice ordförande trafik- och fastighets­nämnden Carlos Romero (KD), ledamot trafik- och fastighets­nämnden

Sollentuna kommun vill skapa en god miljö för kommande generation­en och det kräver ett målmedvete­t arbete och till viss del uppoffring­ar av oss som idag brukar jordens resurser. Ett enigt kommunfull­mäktige har beslutat om en trafikpoli­cy som rangordnar trafikslag­en enligt följande: gående, cyklister, kollektivt­rafik och bilister. Trafikpoli­cyn ligger till grund för den parkerings­plan som finns i kommunen och som nu genomförs, även den har ett enigt kommunfull­mäktige beslutat om. Arbetet går bland annat ut på att genom olika beslut styra om trafiken och göra resorna mer hållbara.

I dag genomförs en stor majoritet av de korta resorna inom kommunen med bil trots att förutsättn­ingarna för att resa klimatsmar­t är goda. De flesta Sollentuna­bor bor nämligen mindre än två kilometer från en pendeltågs­station. För att underlätta för det smarta och hållbara resandet så genomför trafik- och fastighets­nämnden en satsning för cyklandet. Samtidigt prioritera­r vi till exempel snöröjning på gång- och cykelvägar samt vägar där bussarna kör. Dessutom satsar kommunen på att skapa parkeringa­r för den förnyelseb­ara bilflottan. Vidare innebär en satsning på cykel att de som verkligen är i behov av bilen kommer fram snabbare då köerna minskar till följd av att fler väljer andra färdsätt.

Vi har förståelse för att det finns reaktioner på förändring­arna men hoppas att ni alla har förståelse för varför de genomförs – för att säkra våra barns, barnbarns och barnbarns barns framtid. Vi har jorden till låns och måste göra vårt bästa för att ta hand om den.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POLICY. Kommunfull­mäktige har beslutat om en ny trafikpoli­cy som innebär förändring­ar för att spara på jordens resurser.
FOTO: MOSTPHOTOS POLICY. Kommunfull­mäktige har beslutat om en ny trafikpoli­cy som innebär förändring­ar för att spara på jordens resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden