Mitt i Sollentuna

Öländska kroppkakor i Sollentuna

Sollentuna­s första pop up-restaurang ser ut att kunna bli en riktig succé. Över 300 kroppkakor slank ner i Sollentuna­bornas magar under öppningen.

- Pauline Cederblad

La Diablas bakficka har tagit en paus för att lämna plats åt den öländska kroppkakan. Den, med de rätta tillbehöre­n, är nämligen det enda som serveras här just nu.

– Det har varit väldigt nervöst inför öppningen. Vi hade ingen aning om vad vi skulle vänta oss. Men många har varit positiva. Vi har väldigt många kunder som stöttar oss i alla våra knasiga idéer, säger Erica Hammar- stedt som förutom den här restaurang­en också är en av ägarna till La Diabla och Ebba & Tores.

Äldre personer som ätit kroppkakor sedan barnsben kom in för en smakmässig nostalgitr­ipp och yngre som var nyfikna och ville testa det kom hit vid öppnandet.

– Jag tror att det är en rätt som för många väcker mycket minnen. Och det var roligt att unga kom också. Vem kunde ana att kroppkakor är trendigt? säger hon och skrattar.

Kroppkakor­na kommer från öländska Arontorp som är en av de största aktörerna när det kommer till de omtyckta potatisbol­larna. De tillverkas på Öland och transporte­ras sedan hit där de kokas enligt konstens regler.

Företagets grundare, Gillis Dahlström, tillbringa­r några dagar i Sollentuna nu i början för att se till att allt fungerar som det ska. Det här är nämligen den första restaurang­en i Stockholm som säljer kroppkakor­na.

– Det är jättekul att få sprida den här rätten. Och det är alltid roligt att se någon testa den första gången. Antingen gillar man den eller så gör man det inte, säger Gillis Dahlström.

Pop up-restaurang­en kommer att servera kroppkakor fram till sommaren. Hur menyn ska se ut efter det är ännu inte klart.

– Vi kanske kommer på något annat koncept vi vill köra. Det återstår att se, säger Erica Hammarsted­t.

 ??  ?? ENTREPRENÖ­R. Gillis Dahlström startade en servering som en ”kul grej” 2009. Nu rullar Arontorp över en miljon kroppkakor per år – för hand.
ENTREPRENÖ­R. Gillis Dahlström startade en servering som en ”kul grej” 2009. Nu rullar Arontorp över en miljon kroppkakor per år – för hand.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KROPPKAKOR. I en ny pop up-restaurang vid centrum servera Erica Hammarsted­t kroppkakor.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KROPPKAKOR. I en ny pop up-restaurang vid centrum servera Erica Hammarsted­t kroppkakor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden