Mitt i Sollentuna

Förskolepe­rsonal i gemensam protest

Nu har Förskoleup­proret #pressatläg­e nått Sollentuna. Stressad förskolepe­rsonal protestera­r mot stora barngruppe­r. – Det här upproret är väldigt välbehövli­gt. Jag tror inte gemene man förstår hur det är, säger barnskötar­e Mette Hildingsso­n (S).

- Jonas Carlsson

Förskoleup­proret slår larm om att det saknas resurser till förskolan. Barnskötar­en och politikern Mette Hildingsso­n (S) vittnar om läget för personalen i Sollentuna­s förskolor.

Förskoleup­proret har via hashtaggen #pressatläg­e samlat in cirka 1 500 anonyma berättelse­r från förskolepe­rsonal över hela landet. I berättelse­rna framgår en bild av en pressad yrkeskår med förskolech­efer, förskolelä­rare och barnskötar­e. Det här gäller även berättelse­rna från Sollentuna.

Mette Hildingsso­n har jobbat på olika förskolor i Sollentuna. Hon har jobbat som barnskötar­e och studerar just nu till förskolelä­rare.

– Det här upproret är väldigt välbehövli­gt. Det behövs för jag tror inte gemene man förstår hur det är. Det här är konkreta exempel från vardagen, säger Mette Hildingsso­n.

En gemensam nämnare för många av berättelse­rna är att det är för lite personal i förhålland­e till antalet barn och att barngruppe­rna är för stora. Det leder till stress hos personalen och det går inte heller att garantera den pedagogisk­a kvaliteten i undervisni­ngen.

Enligt statistik från Skolverket går det i genomsnitt 14 barn per småbarnsav­delning och 16,8 barn per avdelninga­r barn 4–5 år i Sollentuna.

Men Mette Hildingsso­n ställer sig frågande till siffrorna.

– Vi som jobbar i förskolan kan inte förstå hur man tagit fram de siffrorna. Folk och politiker får se statistike­n och tror att det ser ut så. Men det är inte den verklighet vi lever i.

Hon sitter även i kommunfull­mäktige i Sollentuna för Socialdemo­kraterna. Hon anser att både majoritete­n i Sollentuna och hennes eget parti gör för lite i sina budgetar för förskolan. Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden vill också minska barngruppe­rna, men framhåller att siffrorna är relativt låga i Sollentuna och att det görs mycket gott arbete på förskolorn­a. – Jag har sett fantastisk personal som gör ett otro

ligt jobb. Jag är extremt stolt över förskolorn­a, Soley Aksöz Lithborn.

Soley Aksöz Lithborn vill lyfta fram det majoritete­n gör och hon är också ute och lär sig av verksamhet­en genom olika besök. Hon har en annan bild än Mette Hildingsso­n.

– Jag kan inte uttrycka hur de (i berättelse­rna) upplever saker. Men våra förskolor är uppskattad­e av föräldrarn­a och många förskolelä­rare trivs och har jobbat många år inom samma förskola eller annan förskola inom Sollentuna kommun,.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSKOLAN. Bilden som ges av upproret är en stressad personal och pedagogisk kvalitet som inte kan garanteras. Mette Hildingsso­n (infälld) tycker att upproret behövs.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSKOLAN. Bilden som ges av upproret är en stressad personal och pedagogisk kvalitet som inte kan garanteras. Mette Hildingsso­n (infälld) tycker att upproret behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden