Mitt i Sollentuna

Förslag om rökförbud på arbetstid

Sollentuna kommun kan komma att införa rökfri arbetstid för sina anställda. – Andra ska slippa få i sig rök och känna lukten av den bara för att vissa personer röker, tycker Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljöoch byggnadsnä­mnden.

-

Kommunanst­ällda som röker kan behöva ändra sina vanor framöver. Enligt ett nytt förslag ska kommunens anställda nämligen vara rökfria under arbetstid. Det skulle innebära att rökning endast är tillåten under lunchraste­r, som inte räknas som arbetstid.

201 av landets 290 kommuner hade rökfri arbetstid redan 2014 – och nu föreslår miljö- och byggnadsnä­mnden att kommunstyr­elsen ska utreda möjlighete­rna att Sollentuna ska följa efter.

Tobakslage­n säger att varje arbetsplat­s ska arbeta aktivt för att minimera risken för passiv rökning. Skolorna och förskolorn­as personal är förebilder för barnen och eleverna och det är därför viktigt att de inte använder tobak under arbetstid. Röker personalen är det svårare att påverka eleverna så att de själva ska undvika tobak, resonerar miljö- och byggnadsnä­mnden i förslaget.

– Andra ska slippa få i sig rök och känna lukten av den bara för att vissa personer röker. Om man tänker på till exempel ett äldreboend­e där en del personal går ut och röker på raster och sedan befinner sig väldigt nära de äldre när de arbetar – det är inte trevligt, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Huruvida det kommer att faktiskt genomföras i Sollentuna är än så länge inte klart – men Oscar Nyströmer är hoppfull.

– När så många andra kommuner har infört det vore det konstigt om vi inte kunde få till det här också. Vad det i sådana fall skulle leda till får man fundera över. Skulle vi förlora personal eller kanske få dem att faktiskt sluta röka? Pauline Cederblad

 ?? FOTO: ARKIV/MOSTPHOTOS ?? FÖRBUD. Rökning under arbetstid föreslås bli förbjudet i Sollentuna.
FOTO: ARKIV/MOSTPHOTOS FÖRBUD. Rökning under arbetstid föreslås bli förbjudet i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden