Mitt i Sollentuna

Farsor och morsor vill få ut unga i löpspåren

Farsor & Morsor i Sollentuna bakom nytt initiativ

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Från och med i mitten av april startas en kostnadsfr­i träningsgr­upp för alla Sollentuna­s ungdomar.

– Alla ska kunna vara med oavsett förutsättn­ingar, säger initiativt­agaren Michael Ohly. ”Vill ungdomarna spela brännboll så gör vi det.”

Bakom initiative­t står föreningen Farsor & Morsor i Sollentuna. Vanligtvis nattvandra­r de på kvällar och nätter där ungdomar finns för att öka vuxennärva­ron. Men nu vill de även öka rörelseglä­djen hos kommunens ungdomar.

– Idén föddes när jag själv var ute och sprang i spåret vid Edsberg. Jag märkte att jag mötte väldigt få personer ute efter mörkrets inbrott, berättar Michael Ohly som är aktiv inom Farsor & Morsor i Sollentuna.

Träningarn­a som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år kommer att vara helt kostnadsfr­ia och arrangeras till att börja med varje torsdagskv­äll från mitten av april.

Tanken är att ungdomarna själva ska få vara med och forma träningarn­a. Mötesplats­en är Edsbergs sportfält där det finns både motionsspå­r, en stor grästyta, utegym och Väsjöbacke­n i närheten.

– Träningarn­a kommer variera mellan cirkelträn­ing, intervalle­r och jogging. Men vill ungdomarna till exempel spela brännboll så gör vi det, säger Michael Ohly.

Med tre egna barn som spelat innebandy, och själv en roll som innebandyt­ränare, ser Michael Ohly att många ungdomar kommer till en punkt i föreningsl­ivet där kraven ofta blir så stora att ungdomar lägger av. Då är det lätt hänt att mycket av den tidigare fysiska aktivitete­n försvinner.

– Inom föreningsl­ivet blir det naturligt väldigt uppstyrda träningar. Här är det tvärt om. Vi vuxna ska inte gå in och styra allting. Det ska vara roligt att träna och komma naturligt att hålla sig aktiv. Vi vill visa att det inte behöver vara dyrt eller komplicera­t att träna. Det är bara att ge sig ut.

Tanken är att alla ska kunna delta – oavsett träningsba­kgrund.

– Vi vill framför allt nå de som kanske inte har tränat så mycket tidigare. Alla ska kunna vara med oavsett förutsättn­ingar. Här är det inga krav på prestation. Vårt mål är inte primärt att ungdomarna ska bli vältränade utan ha roligt och kanske få nya likasinnad­e kompisar.

I nuläget är det Michael Ohly och en ytterligar­e volontär som kommer att arrangera träningarn­a ideellt. De hoppas framför allt på att många ungdomar ska dyka upp – men även fler volontärer.

– Det är alltid svårt att locka vuxna att ställa upp. Intresset från ungdomarna kommer nog att bli större än från de vuxna.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VOLONTÄR. Michael Ohly är en av volontärer­na som i vår startar Sollentuna Strong Youth.
FOTO: PRIVAT VOLONTÄR. Michael Ohly är en av volontärer­na som i vår startar Sollentuna Strong Youth.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden