Mitt i Sollentuna

Förskola utan lokal när bygglov sägs upp

Moa Rasmusson (L): ”Behovet finns inte längre”

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Efter 15 år sägs hyresavtal­en för Silverskog­ens och Silverbäck­ens förskolors lokaler upp. Runt 100 barn

påverkas av beslutet och nu är föräldrarn­a oroliga för vad som sker i framtiden.

Föräldrar i Silverdal är kritiska till kommunens beslut om att säga upp byggnadslo­vet för två förskolor i området.

Silverskog­ens och Silverbäck­ens förskolors lokaler har haft tillfällig­a bygglov. Men nu när femton år har gått kan inte byggloven förlängas enligt lagen. Därför kommer hyresavtal­et för Silverskog­ens lokaler att sägas upp från juni 2019 och Silverbäck­en avtal sägs upp från 2021. Runt 100 barn berörs och föräldrarn­a är nu oroliga för vad som kommer hända i framtiden.

Enligt Tom Östberg, som har två barn på Silverskog­ens förskola, är föräldrarn­a missnöjda med kommunikat­ionen från kommunen. Förskolan ska ha fått reda på beslutet så sent som förra måndagen, alltså inte speciellt lång tid innan beslutet fattas. Föräldrarn­a är inte heller nöj- da med erbjudande­t om att kommunen ska hjälpa till att hitta nya lokaler för förskolan eller att barnen ska kunna få andra platser på förskolor i Helenelund. Tom Östberg har som förälder gjort ett aktivt val att deras barn ska gå i den här förskolan, med närhet till naturen, och vill därför inte riskera att få göra ett nedbyte.

– Vi bor i närområdet och känner inte att det finns liknande lokaler här. Mitt äldsta barn har väldigt mycket energi. Vi valde den här förskolan för att barnen får vara ute mycket och vi märker på honom att han trivs väldigt bra här, säger Tom Östberg.

Han är också orolig för tidsperiod­en innan bygglovet upphör.

– Det vi är mest oroliga för är att det blir ett kaos när barn slutar på förskolan innan juni 2019 och att pedagoger söker nya jobb med risken att det bara blir vikarier kvar. Det känns inte tryggt för barnen.

Moa Rasmusson (L), ordförande för trafik- och fastighets­nämnden, säger att hon vill hitta en lösning så att förskolorn­a får nya lokaler eller att barnen får plats på andra förskolor. Men beslutet om lokalerna kommer trots allt att tas och det kommer inte heller att byggas en ny förskola i Silverdal.

– Befolkning­sprognosen för Silverdal har förändrats och det behovet finns inte längre, säger Moa Rasmusson.

Beslutet skulle ha tagits av nämnden torsdagen den 22 mars. Men den sena informatio­nen till föräldrarn­a är en av anledninga­rna till att beslutet skjuts upp till nästa möte den 26 april.

– Vi bordlägger det för att ha en dialog med föräldrarn­a. Vi har föreslagit ett möte med föräldrarn­a den nionde april, säger Moa Rasmusson.

”Vi valde den här förskolan för att barnen får vara ute mycket och vi märker på honom att han trivs väldigt bra här.”

 ??  ?? DIALOG. – Vi har föreslagit ett möte med föräldrarn­a den nionde april, säger Moa Rasmusson (L), ordförande för trafik- och fastighets­nämnden.
DIALOG. – Vi har föreslagit ett möte med föräldrarn­a den nionde april, säger Moa Rasmusson (L), ordförande för trafik- och fastighets­nämnden.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SILVERSKOG­EN. En av de förskolor som berörs.
FOTO: JONAS CARLSSON SILVERSKOG­EN. En av de förskolor som berörs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden