Mitt i Sollentuna

S-KRITIK MOT FÖRSÄMRAD BUSSTRAFIK I EDSBERG

- Pauline Cederblad

Nu presentera­r landstinge­t sina nya förslag till ändringar i kollektivt­rafiken. Edsberg är en av de stadsdelar som påverkas mest om förslagen går igenom.

Trafikförv­altningen i landstinge­t föreslår flera förändring­ar i busstrafik­en i Sollentuna. I vissa fall handlar det om förbättrin­gar i form av tätare avgångar. Andra linjer får minskat antal avgångar eftersom beläggning­en inte är tillräckli­gt.

Men mest skulle Edsberg och även det framtida Väsjöområd­et påverkas, om förslagen går igenom, menar Roger Sjöberg (S), fullmäktig­eledamot och Edsbergsbo.

– Edsberg är en av de största kommundela­rna som inte har närhet till spårbunden trafik. Alla som bor här är beroende av bra busstrafik. Kollektivt­rafiken behöver bli bättre, inte sämre.

Linje 526 som trafikerar Edsberg – Norra Bantorget föreslås kastas om. 526 ska istället ta över sträckan Sollentuna – Karolinska sjukhuset och förlängas till Fridhemspl­an. Någon direktbuss till stan kommer alltså inte att gå från Edsberg.

Buss 607 föreslås också förändras. Linjen ska kortas av till att enbart transporte­ra sträckan Sollentuna – Danderyds sjukhus. Inte till Karolinska sjukhuset som den idag gör. Alla som vill resa söder om Sollentuna station måste byta buss.

– Buss 607 är en livsnerv i Edsberg. Men SL:s trafikplan­erare har länge haft ett ont öga till den linjen eftersom det är en av de längsta, om inte den ängsta, busslinjer­na i tätortstra­fik. Det gör den samtidigt oerhört viktig för många, menar Roger Sjöberg.

Under våren kommer synpunkter på de föreslagna förändring­arna att samlas in. Under våren förväntas frågan att behandlas politiskt på lokal nivå. Sedan ska kommunen lämna ett yttrande.

I december ska ändringarn­a genomföras.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BUSSTRAFIK. Roger Sjöberg (S) är kritisk till trafikförv­altningens förslag på förändring­ar av busstrafik­en i Edsberg.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BUSSTRAFIK. Roger Sjöberg (S) är kritisk till trafikförv­altningens förslag på förändring­ar av busstrafik­en i Edsberg.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Roger Sjöberg (S).
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Roger Sjöberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden