Mitt i Sollentuna

Därför står tiden still på pendeln

- Louise Bornhall

Att tiden går långsamt på pendeltåge­t har nog många upplevt. Men att den står helt still är något nytt.

Pendeltågs­resenärer som undrat vad klockan är på sistone har nog blivit lite fundersamm­a. Åtminstone om de kikat på tågets displayer för att få reda på svaret. De visar nämligen nästan alltid att klockan är 12:00 – trots att det kan vara tidig morgon eller sen kväll. Tiden på pendeln verkar helt enkelt leva sitt eget liv.

Men det finns en förklaring, som stavas tekniska problem. I december togs de sista vagnarna av en ny mo- dell i bruk, och de har haft ett garantifel som gjort att informatio­nen ibland inte har uppdaterat­s via det GPSnät som skickar den aktuella tiden till pendeltåge­n.

– Man har hittat det tekniska felet som vi jobbar på att lösa, men innan vi mon- terar om 129 vagnar genomför vi tester så att allt ska fungera stabilt, säger Claes Nyberg, pressansva­rig för MTR som ansvarar för pendeltåge­n.

Och att stänga av skärmarna helt tills problemet är löst är inte aktuellt.

– Vi kan inte släcka skärmarna, för då släcker vi ner all informatio­n, även den om vilken nästa station är, vilket exempelvis skulle drabba hörselskad­ade. Därför har vi prioritera­t att ha skärmarna på, även om vi förstår att det kan skapa förvirring och irritation när det står fel tid, säger Claes Nyberg.

Planen är att klockorna ska visa rätt tid igen senast innan sommaren. Tills dess får pendeltågs­resenärern­a helt enkelt hålla tillgodo med att tiden står still.

”Vi kan inte släcka skärmarna, för då släcker vi ner all informatio­n.”

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? KLOCKAN. Vad är klockan egentligen? 12, om pendeltåge­t själv får bestämma.
FOTO: LOUISE BORNHALL KLOCKAN. Vad är klockan egentligen? 12, om pendeltåge­t själv får bestämma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden