Mitt i Sollentuna

Ny simkurs för nyanlända

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Att simma är en livsviktig kunskap – men inte självklar. Nu har föreningar och företag i Sollentuna gått samman för att arrangera en simkurs för nyanlända ungdomar i Sollentuna.

24 elever på Rudbeckssk­olans introdukti­onsprogram går just nu en kurs för att lära sig simma. Målet är att minska risken för olyckor, ge eleverna en meningsful­l och rolig fritidsakt­ivitet och kunna bli godkända i idrott i skolan. För att bli godkänd måste du nämligen vara simkunnig och kunna simma 200 meter – med två olika simstilar.

– Ett problem för många skolor är att många nyanlända inte har lärt sig simma. I Sverige ska eleverna vara simkunniga från årskurs fem, berättar Jan Sigurdh på Rotary Sollentuna-Tureberg.

Han hörde av sig till Rudbeckssk­olan för att se om intresset fanns från eleverna. Det visade sig vara enormt. Turebergs Simsällska­p har sedan bidragit med en simtränare och ett antal företag i Sollentuna har sponsrat projektet ekonomiskt. På så sätt är det helt gratis för både skolan och deltagarna. Rotary agerar projektled­are.

– Kursen kommer att fortsätta hela våren. När den är slut är målet att alla ska kunna simma åtminstone 200 meter på djupt vatten. Och hittills har det gått väldigt bra och varit uppskattat, säger Jan Sigurdh.

Projektet är beroende av att Sollentuna­företag vill ställa upp. Om det blir ett till hösttermin­en är ännu inte klart.

– Som det känns nu hade det varit jättekul. Men vi får se längre fram, säger Jan Sigurdh.

”Alla ska kunna simma åtminstone 200 meter på djupt vatten.”

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SIMKURS. Rotarys president K-G Holmgren på besök i Sollentuna simhall under simkursen de arrangerat.
FOTO: PRIVAT SIMKURS. Rotarys president K-G Holmgren på besök i Sollentuna simhall under simkursen de arrangerat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden