Mitt i Sollentuna

Sollentuna måste ta större ansvar för miljömålen

- Monika Wallström MP andre vice ordförande i Miljöutsko­ttet och Gunilla Wahlén MP, vice ordförande i Miljö- och byggnämnde­n

Den styrande majoritete­n i Sollentuna slår sig för bröstet och påstår att vi ska bli ”Den första kommunen som inte tär på jordens resurser”. Det låter fantastisk­t - ända tills man tar reda på hur lite som faktiskt genomförs för att ha möjlighet att nå målet i praktiken.

Vi har granskat miljöredov­isningen och miljökvali­tetsmålen, här är ett axplock:

Målet om ”en giftfri miljö” innebär att öka andelen miljömärkt­a varor och tjänster som köps in. Ändå instruerar kommunstyr­elsen nämnderna att följa upphandlin­gsmyndighe­tens lägsta krav. Och i miljöredov­isningen konstatera­s att ”man saknar statistik för att kunna göra en uppföljnin­g”. Varför bryr man sig inte om att ta fram statistik så att det går att följa upp målet? Sollentuna­s mål för ”giftfri mat” är att andelen ekologiska livsmedel ska uppgå till 25 procent av inköpskost­naden. Som jämförelse siktar Stockholms stad på minst 50 procent till 2020. Här går Sollentuna sannerlige­n inte i bräschen. Miljöparti­et vill att Sollentuna ligger i framkant och serverar mer giftfri mat – för hälsans och klimatets skull.

Kommunen har beslutat om en markanvisn­ingspolicy om att alltid väga in miljö- och klimathäns­yn vid exploateri­ng. Hittills följer man inte sin beslutade policy. Inte ens i framtidspr­ojektet i Väsjöområd­et, där kommunen som stor markägare skulle kunna ha höga miljöambit­ioner. Och MP:s förslag att ta med ett hållbarhet­skriterium i tävlingen mellan byggintres­senter i Väsjön röstades ned av en majoritet i fullmäktig­e.

Miljöparti­et har konkreta förslag som skulle få verklig betydelse för att nå miljömålen. När ska den styrande majoritete­n i Sollentuna ta sitt eget miljömål på allvar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden