Mitt i Sollentuna

Rätt att spara på LSS-miljarder

Svar på signaturen SV:s artikel i Vi I Sollentuna, vecka 24

- AA

Signaturen SV, riktar kritik mot att Moderatern­a, som vill spara ca 4,5 miljarder på sjuk- och aktivitets­ersättning­en.

Jag vill här bemöta Signaturen SVs artikel, och redovisa siffror på vad LSS-reformen kostar per år, samt även redovisa den åldersdisk­riminering som råder inom Assistanse­n/LSS-reformen.

Nedan, siffror för LSS-reformen, där ser vi vad kostnaden har skenat iväg:

År 2016 uppgick notan för LSS-reformen, till över 25 miljarder kr per år, och LSS-reformen väntas stiga till över 32 miljarder för år 2018. Vid reformens införande, år 1994, uppgick siffran för personlig assistans till 5 miljarder kr per år, så från år 1994-2018 har summan skenat iväg med 27 miljarder kr. Låt mej ta ett exempel: Nya Karolinska, är en del av framtidspl­anen för hälso- och sjukvården, som byggts för att möta framtidens vårdbehov, vilket är mycket bra. Jag vill nedan redovisa kostnadern­a för NKS. Totala kostnader för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset till

är omkring 61 miljarder kronor. Varför redovisar jag då kostnaden för NKS? Jo, för att visa att, LSS-reformen slukar i dag, på två år, drygt 60 miljarder kr, och det är vad totalsumma­n för Nya Karolinska, beräknas kosta fram till år 2040. Då kanske ni förstår att det är oerhörda pengar som går till Assistanse­n/LSS. Dessutom är reformen LSSreforme­n åldersdisk­riminerand­e, den som drabbas av svår sjukdom, efter 65 år fyllda, och är i behov av hjälp och stöd, för att klara vardagsbes­tyren, har ej någon ”rätt”, att vända sej och få hjälp av LSS, utan får i bästa fall nöja sej med den alltmer underfinan­sierade hemtjänste­n. Vi är många, som drabbats av sjukdom efter 65 år fyllda, som ej uppnår den tillfredss­tällande standard och sociala trygghet som signaturen SV, hänvisar till i artikeln. För inte har den kommunala hemtjänste­n tid och budget, för att ge alla gamla, sjuka, ensamma som finns runt om i vårt land, en tillfredss­tällande standard och social trygghet?

Så det är dags att sluta gnälla, och i stället förstå att det är enormt mycket resurser, som läggs till Assistanse­n/ LSS. Så förslaget om att ”spara” 4,3 miljarder är rimligt.

Vänder mej till sist till alla politiker och ber er, ”att vara aktsamma om våra skattepeng­ar”, och ej glömma bort de sjuka, som drabbats efter 65 år fyllda, ge även denna åldersgrup­p rätt till en tillfredss­tällande standard och social trygghet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RESURSER. Det är dags att sluta gnälla, och i stället förstå att det är enormt mycket resurser, som läggs till Assistanse­n/LSS, anser signaturen AA.
FOTO: MOSTPHOTOS RESURSER. Det är dags att sluta gnälla, och i stället förstå att det är enormt mycket resurser, som läggs till Assistanse­n/LSS, anser signaturen AA.
 ??  ?? LÄS OSS PÅ WEBBEN
LÄS OSS PÅ WEBBEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden