Mitt i Sollentuna

Klassiskt seglarläge­r på Edsviken

-

”Det är kul att lägret lever vidare med nya generation­er ledare.”

Det pågår en riktig lokal klassiker på Edsviken just nu. ESS Jolle har i många år traditions­enligt haft sitt jolleläger i kommunen och som vanligt är det ett jättestort intresse för sommarakti­viteten på vattnet.

Spana ut på Edsviken och du ser ett gäng 2-kronor med vita segel segla runt på vattnet. Det är ESS Jolle som under totalt fem veckor har sin seglarskol­a nu på sommaren. En klassiker på lovet för ungdomar i kommunen.

Just nu pågår den andra veckan av tre, och därefter ytterligar­e två veckor under sensommare­n (v.32-33).

Som vanligt är lägret extremt populärt och alla de fem veckorna var fullbokade redan i mars.

– Jättekul med det stora intresset som finns för jolle- segling. Vi har funnits på samma ställe sedan 1969 och byggt upp ett fint rykte och tradition. Till exempel tycker många seglarförä­ldrar att det är en bra start för deras barn att börja här, berättar Mathias Tengstrand som är ledaransva­rig.

Normalt brukar 25 ungdomar (mellan tio och 13 år) vara med per vecka, lite beroende på antalet ledare.

– Man måste alltid ha en god säkerhet och därför beror antalet deltagare på antalet ledare. I år har vi faktiskt extra många ledare med, fortsätter 22-åriga Mathias från Norrviken.

Ja, i årets upplaga är sexsju yngre ledare (runt 14 år) med för att se och lära av de äldre mer erfarna. Totalt är det 13-14 ledare per vecka.

– Det har varit lite brist på ledare tidigare så vi har tagit in extra många i år för att kunna fylla på underifrån. De yngre lär av de äld- re och det har fungerat suveränt hittills. Det är kul att lägret lever vidare med nya generation­er ledare. Veckoprogr­ammet följer i princip samma mönster som tidigare år.

– Veckorna ser ut ungefär som de alltid gjort. Vi långseglar till samma ö (Kaninholme­n), kör samma lekar och temadagar och har mycket bad och lek. Det fungerar bra.

Första lägervecka­n –midsommarv­eckan – flöt på bra, tycker Mathias.

– Ja, absolut, superbra. Det var lite blåsigt i början på veckan, men då får man anpassa säkerheten efter det. Ha mindre segel uppe och färre båtar. Jag tycker det har varit en jättebra start på årets läger. Anders Ekström

 ??  ??
 ??  ?? Mathias Tengstrand
Mathias Tengstrand
 ?? FOTO: FREDRIK TENGSTRAND ?? FEM. Under totalt fem veckor arrangerar ESS Jolle ett seglarläge­r på Edsviken. Just nu pågår andra veckan (v. 26).
FOTO: FREDRIK TENGSTRAND FEM. Under totalt fem veckor arrangerar ESS Jolle ett seglarläge­r på Edsviken. Just nu pågår andra veckan (v. 26).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden