Mitt i Sollentuna

Sollentuna rasar i miljörankn­ing

Sollentuna tappar 20 placeringa­r sedan förra året i rankningen Sveriges miljöbästa kommun. Men miljöarbet­et har inte försämrats, menar Inger Mattsson, projektled­are för miljö och klimat på Sollentuna kommun.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sedan några år tillbaka har Sollentuna placerat sig bra när kommunerna­s miljöarbet­e rankas i Sveriges Miljöbästa kommun. 2014 låg Sollentuna på plats 24. Förra året hamnade kommunen på den bästa placeringe­n hittills – plats 15.

Ambitioner­na för Sollentuna­s miljö- och hållbarhet­sarbete är höga. Att bli den första kommunen i landet som inte tär på jordens resurser är ett uttalat mål som ofta nämns. Men i år halkar Sollentuna ner till plats 35 på listan.

Inger Mattsson, projektled­are för miljö och klimat menar dock inte att det finns något att oroa sig för.

– Jag är inte orolig när det händer ett år på det här viset. Många kommuner har hoppat väldigt mycket i listan i år. Vi ligger fortfarand­e bra till. Undersökni­ngen genomförs genom en enkät och frågorna byts ut varje år. Kommunens arbete med bland annat avfallshan­tering, vatten- och naturvård och cykelvägar är sådant som gör att Sollentuna plockar poäng.

– Vi behöver vara mer tydliga med hur vi jobbar och ha allting skriftligt. Vi har till exempel ingen strategi för Agenda 2030-målen även om vi arbetar med de målen. På samma sätt var det en fråga om en klimatanpa­ssningsstr­ategi. Vi har ingen sådan heller, men arbetar med att ta fram en sådan. Det var egentligen ingenting som kom fram i enkäten som överraskad­e oss. Vi har koll på det mesta och jobbar med det, säger Inger Mattsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden