Mitt i Sollentuna

Närakuten stridsfråg­a i valet

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Den efterlängt­ade närakuten på Sollentuna sjukhus har plötsligt fått en oviss framtid. Socialdemo­kraterna lovar nämligen att bevara närakuten på Löwet i Upplands Väsby om de vinner landstings­valet.

Sollentuna sjukhus står efter flera års ombyggnati­on snart färdigt. Till nästa sommar är tanken att ett nytt och efterlängt­at inslag ska öppna – en närakut.

Men nu går Socialdemo­kraterna ut med ett löfte som kan sätta rejäla käppar i hjulet för en sådan.

Om de tar över makten i landstinge­t ska de nämligen se till att stoppa den planerade nedläggnin­gen av närakuten på Löwenström­ska sjukhuset i Upplands Väsby. Det tog Mathias Bohman (S), kommunfull­mäktiges ordförande i Upplands Väsby och Erika Ullberg (S), opposition­slandsting­sråd för finans och styrning, hand på i veckan.

– Det är en väl fungerande närakut med bra lokaler, där personalen trivs, bemanninge­n är hög och dit patienter från även Sigtuna, Vallentuna och UpplandsBr­o tar sig, säger Erika Ullberg.

Men eftersom närakuten på Sollentuna sjukhus skulle ersätta den som i dag finns på Löwet är det oklart vad som händer ifall den sistnämnda bevaras.

– Vi får titta på hur behoven bäst tillgodose­s i Sollentuna. Det kan bli en närakut, eller en jouröppen vårdcen- tral. Men jag ställer inte upp på att Sollentuna bara kan få det bättre om någon annan får det sämre och Löwet tvingas stänga, säger Erika Ullberg.

Ett populistis­kt utspel för att locka landstings­röster i Upplands Väsby, menar Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden.

– Det var ingen som hade några invändning­ar när de tolv nya närakutern­a placerades ut, varav den i Sollentuna är en. De skulle ha dragit i handbromse­n tidigare om de inte tyckte att Löwets närakut ska flyttas. Nu är sjukhuset med en ny akutmottag­ning snart färdig, och det vore ett otroligt resursslös­eri att stoppa det. Man har lagt ned över en miljard kronor på den här renove- ringen. Vad ska finnas i närakutens lokaler på Sollentuna sjukhus i sådana fall? undrar hon.

Sollentuna sjukhus ska fungera som ett nav för geriatrisk vård. Det är därför de äldre som skulle drabbas värst om planerna inte blir av, säger Anna-Lena Johansson.

– Tanken är att de ska kunna komma direkt med ambulans till närakuten och sedan bli inlagda på en avdelning, och därmed slippa Karolinska och Danderyds sjukhus. Det är de äldre, och barnfamilj­erna, som drabbas värst om närakuten inte blir av. En

jouröppen vårdcentra­l skulle innebära en rejäl försämring, tycker hon.

–En sådan tar bara emot akutpatien­ter efter klockan 17. Hela dagarna är det en vanlig vårdcentra­l, och då är man ändå hänvisad till de större sjukhuset.

”Man har lagt ned över en miljard kronor på den här renovering­en.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? NÄRAKUT. Anna-Lena Johansson (L), kommunalrå­d och Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd, under förhandsvi­sningen av det snart färdiga Sollentuna sjukhus.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD NÄRAKUT. Anna-Lena Johansson (L), kommunalrå­d och Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd, under förhandsvi­sningen av det snart färdiga Sollentuna sjukhus.
 ??  ?? LÖWET. Mathias Bohman (S), kommunalrå­d i Upplands Väsby och Erika Ullberg (S), opposition­slandsting­sråd, tar i hand på att närakuten ska bevaras.
LÖWET. Mathias Bohman (S), kommunalrå­d i Upplands Väsby och Erika Ullberg (S), opposition­slandsting­sråd, tar i hand på att närakuten ska bevaras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden