Mitt i Sollentuna

Aldrig för gammal för en cykeltur

Den här sommaren har kommunen köpt två elcyklar till Sollentuna­s äldreboend­en. Cyklarna har blivit en riktig succé både bland personalen och de äldre.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sollentuna har anslutit sig till nätverket Cykling utan ålder och i samband med det införskaff­at två elcyklar med två sittplatse­r vardera för passagerar­e.

Dessa får de äldreboend­en som vill låna under ett par veckor, innan cyklarna rullar vidare till nästa boende.

– Det handlar om att höja livskvalit­eten för våra äldre. Alla ska kunna få känna vinden i håret, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighets­nämnden.

Cyklarna har på kort tid blivit ett populärt inslag.

– Härom dagen var jag ute och cyklade från nio på morgonen till klockan fyra på eftermidda­gen med de äldre. Vi cyklar så mycket vi bara kan. Vi har fått helt andra möjlighete­r för de äldre att komma ut och besöka platser som annars är för långt bort för att promenera till. De äldre är så glada när de kommer tillbaka efter en cykeltur, säger Liberta Mehmedi, hälsocoach på Norrgården­s äldreboend­e i Rotebro.

Liberta Mehmedi skjutsar runt Ulla Johansson, 86 och Dali Kilander, 86. Det är deras andra cykeltur och de vinkar glatt när de rullar förbi.

– Det är jättekul! Man sitter bara här och har det bra och myser, säger Ulla Kilander.

Efter sommaren ska satsningen utvärderas.

– Om det har varit så uppskattat som det verkar hittills vill vi gärna utveckla det här. Dels genom fler cyklar men också genom att utbilda volontärer och anhöriga så att de också kan cykla med de äldre. Vi hoppas också kunna utöka det till att även hemtjänste­n kan använda cyklarna, säger Moa Rasmusson.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? CYKEL. Liberta Mehmedi tar med Dali Kilander och Ulla Johansson på en cykeltur. Projektet med elcyklar har blivit en succé i Sollentuna.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD CYKEL. Liberta Mehmedi tar med Dali Kilander och Ulla Johansson på en cykeltur. Projektet med elcyklar har blivit en succé i Sollentuna.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? CYKEL. Liberta Mehmedi tar med Dali Kilander och Ulla Johansson på en cykeltur.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD CYKEL. Liberta Mehmedi tar med Dali Kilander och Ulla Johansson på en cykeltur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden