Mitt i Sollentuna

Lyckad integratio­n vinst för Sollentuna

Integratio­n av nyanlända är en het fråga inför valet. I Sollentuna finns ett tydligt mål: det här ska bli landets bästa integratio­nskommun. Men vad innebär det egentligen?

-

En lyckad integratio­n av nyanlända innebär en vinst för kommunen. Det var ambitionen för två år sedan – men hur har det gått? Veckans valtema handlar om integratio­n.

I slutet av 2015, och under 2016, när många personer tvingades fly från krig till bland annat Sverige, formulerad­es målsättnin­gen att Sollentuna ska bli Sveriges bästa integratio­nskommun.

– Vi bedömde att det här är en så viktig fråga att vi ville sätta ambitionen högt. Vi har alla förutsättn­ingar i Sollentuna för att göra det här riktigt bra, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Om integratio­nen fungerar bra, innebär det vinster för kommunen. Fungerar den sämre sker det motsatta, resonerar han.

– Om vi inte möter det här på rätt sätt så innebär det ekonomiska utmaningar för de olika förvaltnin­garna i kommunen. Det är viktigt att vi är tydliga med att samma förväntnin­gar finns på alla – som att lära sig språ- ket och stå på egna ben med egen försörjnin­g, säger han,

– Vi har allt att vinna på en fungerande integratio­n. Många som kommer hit har en väldigt stark entreprenö­rsanda och vill starta egna företag. Det bidrar till ett ännu bättre företagskl­imat i Sollentuna som skapar tillväxt, arbetstill­fällen och ger skatteintä­kter.

Under de första två åren ligger ansvaret för de nyanlända huvudsakli­gen hos staten. Kommen har dock ansvar för att ordna bostad, SFI-undervisni­ng (svenska för invandrare) och undervisni­ng i samhällsor­ientering för personer som hänvisats hit av Migrations­verket. Kommunen ordnar även förskola och skola för barnen.

Under den tiden betalar staten ut ett etablering­sstöd; därefter ska den nyanlända kunna stå på egna ben.

– Tyvärr är det tufft att komma in på arbetsmark­naden. Vissa har gjort det efter två år, men långt ifrån alla. Arbete och språk är två stora utmaningar, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun.

Att få fram bostäder har varit en utmaning i många kommuner. I Sollentuna har man löst det bland annat genom modulbostä­der på den gamla OK/Q8-tomten i Häggvik. Där har dock inte alla lägenheter behövts, och några av dem hyrs nu ut som ungdomsbos­täder.

– Jag är väldigt stolt över hur bra vi har löst det. Sollen- tunahem har gjort ett fantastisk­t jobb och vi har haft en tät dialog med dem för att se till att vi kunnat möta behoven. Det är också sådant vi tar hänsyn till när vi bygger nya bostäder – att den finns en mix av olika bostäder, säger Henrik Thunes.

I Sollentuna har man valt att ge hyresavtal på fyra år istället för bara under etablering­stiden.

– Under introdukti­onstiden har de flesta otroligt fullt upp med att lära sig språket och komma in i

är nya i Sverige eller som efter den tvååriga introdukti­onstiden inte har kommit ut i arbete ännu, menar hon. Pauline Cederblad

samhället. Att få två år till på sig att hitta bostad gör stor skillnad. Då kanske man har fått ett jobb och har helt andra möjlighete­r, säger Kerstin Lidman.

Nyckeln till en bra integratio­n är samverkan. Utbildning­ssektorn som i ett tidigt skede kan utvärdera vilka kunskaper som finns och vad som behöver kompletter­as, är en av de viktigaste delarna, menar Henrik Thunes.

– Men också till exempel föreningsl­ivet är otroligt viktigt. Vi har ett väldigt rikt sådant som verkligen har engagerat sig.

Kerstin Lidman, menar att Sollentuna på många sätt är ett exempel på ett väl fungerande mottagande.

– Generellt gör man ett väldigt bra jobb i Sollentuna. Det har satsats mycket på den här gruppen utifrån hur vårt uppdrag ser ut. Vi har en integratio­nssamordna­re på kommunen och en enhet för flyktingst­öd som hjälper och lotsar dem som

”Jag är väldigt stolt över hur bra vi har löst det.”

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MODULHUS. Tillfällig­a lägen-och ungdomar. En av flera lösningar för att lösa behovet av bostäder, säger Henrik Thunes heter hyrs ut till nyanlända (M), ordförande i kommunfull­mäktige.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MODULHUS. Tillfällig­a lägen-och ungdomar. En av flera lösningar för att lösa behovet av bostäder, säger Henrik Thunes heter hyrs ut till nyanlända (M), ordförande i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden