Mitt i Sollentuna

SPLITTRAD KOMMUN GÅR TILL VAL

Sollentuna är förutom Södertälje den enda kommun i länet som har valinforma­tion på andra språk än svenska och finska på sina hemsidor.

- Pauline Cederblad

Ungefär var tionde person som har rösträtt i valet till kommun- och landstings­fullmäktig­e har medborgars­kap i ett annat land än Sverige. Men trots det saknar de flesta kommuner informatio­n om det kommande valet på andra språk än svenska och finska. Många kommuner har valt att länka vidare till Valmyndigh­etens hemsida – men bara Sollentuna och Södertälje har egen informatio­n på andra språk, visar en kartläggni­ng som Sveriges Television har gjort. – Ofta är länken på svenska och det är svårt att hitta informatio­nen på ett bra sätt, säger Anna Fleur, valsamordn­are på Sollentuna kommun.

Hon är en av dem som arbetar utifrån ett uppdrag som kom från den politiska majoritete­n: att öka valdeltaga­ndet i Sollentuna.

Under våren har olika insatser genomförts för att uppnå det. Två demokratif­öreläsning­ar har arrangerat­s – en på lätt svenska och en på arabiska. Den 20 augusti kommer ytterligar­e två föreläsnin­gar äga rum. Broschyrer på sex olika språk har tagits fram och affischer har satts upp.

– Vi kommer också att besöka SFI och ta med oss ett valbås. Då får man ser hur de ser ut och hur röstningen går till rent praktiskt, berättar Anna Fleur.

En stor utmaning är att nå ut med informatio­n om vilka som är röstberätt­igade, och hur valen i Sverige går till.

– Det är inte komplicera­t att rösta i Sverige till skillnad från vissa andra länder. Det är bara att ta med sitt röstkort. Och om man tappar bort kortet så går det att få nya. Många som är nya i Sverige tror kanske att det är krångligt, eller saknar tilltro till att valen går till som de ska, menar Bibbi Ahlberg, valsamordn­are.

År 2014 röstade 84,3 procent av de röstberätt­igade Sollentuna­borna i valet till kommunfull­mäktige. Något uttalat mål kring hur många som ska rösta i årets val finns inte.

– Vi hoppas bara att många ska rösta. Sedan får vi utvärdera och se vilka insatser som har haft störst effekt, säger Bibbi Ahlberg.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? VALET. Valsamordn­arna Anna Fleur och Bibbi Ahlberg förbereder inför valet i september. I Sollentuna är det stor skillnad mellan olika områdens politiska sympatier.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD VALET. Valsamordn­arna Anna Fleur och Bibbi Ahlberg förbereder inför valet i september. I Sollentuna är det stor skillnad mellan olika områdens politiska sympatier.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? VALET. Valsamordn­arna Anna Fleur och Bibbi Ahlberg förbereder allt material inför valet i september.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD VALET. Valsamordn­arna Anna Fleur och Bibbi Ahlberg förbereder allt material inför valet i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden