Mitt i Sollentuna

Två veckor kvar – dags för valspurten

Två veckor kvar till valet. Valstugorn­a på Turebergs torg är en tradition som ingen rubbar på. Men flera partier har även satsat på sociala medier och homepartyn.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@ direktpres­s.se

För en vecka sedan öppnade valstugorn­a på Turebergs torg. Att intresset inför valet är stort tycks alla representa­nter vara överens om.

– Det var en person som på öppningsda­gen av valstugorn­a kom fram och sa ”äntligen drar det igång”. Många tycks ha väntat på den här valrörelse­n, säger Jan Fjellstedt, politisk sekreterar­e för Kristdemok­raterna.

De flesta partierna i Sollentuna har satsat mindre på affischeri­ng det här valet, eller lika mycket som det senaste

Socialdemo­kraterna har till exempel satsat mindre på affischer och istället lagt mer pengar på bland annat annonserin­g i sociala medier.

– Vi har prövat en del nya saker inför det här valet. Vi har gjort en valfilm och har haft en tiotal homepartyn, ”party with the party”, när vi kommer hem till de som vill och pratar om vår politik och svarar på frågor, säger socialdemo­kraternas gruppledar­e Joakim Jonsson.

Men en traditione­ll valstuga hör fortfarand­e till.

– Jag är faktiskt positivt överraskad. Jag undrade innan vi öppnade den om det skulle komma några människor, men det har det verkligen gjort, säger Joakim Jonsson.

Liberalern­a satsar också mindre på fysisk affischeri­ng till förmån för en större digital närvaro.

– Det tar otroligt mycket tid att sätta upp affischer. Sedan måste man åka runt och se till dem. Den tiden är bättre att lägga på att prata med väljare, menar AnnaLena Johansson, gruppledar­e för Liberalern­a.

Även Barkat Hussain, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, märker av ett ökat intresset.

– Över lag tycker jag att det hittills är mycket bättre än tidigare år. Det är många unga som kommer fram och vill prata. Förra valet och det dessförinn­an kändes det som att de unga var likgiltiga inför politiken. Nu är de nyfikna och vill prata om saker som krig och anställnin­gstrygghet. De är mer insatta.

Nabihah Mir, 14, har tillsamman­s med sina kompisar från Sofielunds­skolan åkt hit efter skoldagen för att prata med representa­nter för de olika partierna.

– Vi får inte rösta, men det känns ändå viktigt att prata med partierna. Vi har pratat med de flesta. Om att vår skolmat importeras från andra länder, hur samhället mår och ekonomin.

”Vi får inte rösta, men det känns ändå viktigt att prata med partierna.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? NYFIKNA. Nabihah, 14, Nicole, 13, Lorin, 14, och Serena, 14, besökte valstugorn­a efter skolan för att bli mer insatta i politik, trots att de ännu inte får rösta.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD NYFIKNA. Nabihah, 14, Nicole, 13, Lorin, 14, och Serena, 14, besökte valstugorn­a efter skolan för att bli mer insatta i politik, trots att de ännu inte får rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden