Mitt i Sollentuna

SLUTBAKAT EFTER 25 ÅR

Miguel Figarola har tillsamman­s med sin familj drivit en av Edsbergs största mötesplats­er Figges konditori i 25 år. Vid månadsskif­tet säljer de verksamhet­en. – Det känns tråkigt. Men man måste inse att allt har ett slut.

- Pauline Cederblad

Miguel Figarola föddes i Uruguay. Redan som 14-åring började han arbeta som bagare. Det, och konditor, är vad han arbetat med sedan dess. Efter några år som bagare i Sverige öppnade han 1993 Figges Konditori i Edsberg och familjen flyttade från Upplands Väsby till Sollentuna.

Sju dagar i veckan har Miguel Figarola varit på plats på Figges för att sätta i gång arbetet.

– Kvaliteten är så viktig. Vi bakar allting själva från grunden. Är kunderna inte nöjda kommer de inte tillbaka. Man får inte tappa en enda kund. Men man måste verkligen älska det man gör. Annars blir det för slitsamt i längden att jobba så här.

Hela familjen arbetar på Figges Konditori och har varit engagerade i att bygga upp företaget.

– Jag hade aldrig klarat det utan min familj. Min fru Pirjo sköter allt pappersarb­ete och barnen är duktiga på marknadsfö­ring och annat. Jag har kunnat syssla med det jag kan: själva produktion­en, säger Miguel Figarola. Vid det här laget har de alla blivit välkända ansikten för många Sollentuna­bor. De berättar att de blivit igenkända både på Mallorca och i en liten finsk by.

– Vi har så många stamkunder. Man lär ju känna dem, småpratar eller lyssnar på deras bekymmer. Det har verkligen blivit en mötesplats här, säger Pirjo Figarola.

Men nu har Miguel Fi- garola fyllt 65 år. Om bara några dagar är det dags att gå i pension. I september tar den nya ägaren över Figges Konditori.

– Jag har jobbat hårt och lagt så mycket tid på det här. Nu vill jag ha mer tid för att vara ledig och umgås med mina barnbarn. Men det kommer nog att vara en chock när vi väl säljer på riktigt. Det känns tråkigt. Men man måste inse att allt har ett slut. Det har varit väldigt roliga år.

Exakt hur konditorie­t kommer att se ut framöver vet inte familjen Figarola.

– Men vi säljer till en bagarfamil­j som jag hoppas ska fortsätta i samma anda, säger Miguel Figarola.

Den viktigaste, och mest hektiska, tiden på året på Figges är semmelsäso­ngen. Deras semlor lockar nämligen kunder från hela Stockholms­området. Det egna receptet lovar Miguel Figarola att lära den nya ägaren.

– De ska få receptet så att de kan fortsätta baka våra semlor.

”Man måste verkligen älska det man gör.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FIGGES. Pirjo Figarola och Miguel Figarola på Figges konditori säljer verksamhet­en efter 25 år.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FIGGES. Pirjo Figarola och Miguel Figarola på Figges konditori säljer verksamhet­en efter 25 år.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? EDSBERG. 1993 köpte familjen konditorie­t i Edsberg.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD EDSBERG. 1993 köpte familjen konditorie­t i Edsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden