Mitt i Sollentuna

Sollentuna hoppas på mässflytt

Uppdraget om att ta reda på huruvida Stockholms­mässan ska flytta till Kista eller inte blir allt mer konkret – och optimismen växer i Sollentuna. Med en besöksfrek­vens fyra gånger Skansen är förväntnin­garna höga på vad en flytt skulle innebära.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Helenelund ska de kommande åren att genomgå enorma förändring­ar. Visionerna för Kilen, ytan mellan järnvägen och E4, är stora och tvärbanan kommer att stå färdig om några år.

Sedan i höstas har Stockholms­mässan utrett en eventuell flytt till den plats där Kistamässa­n idag ligger. Den pågår fortfarand­e, men i takt med att utredninge­n blir mer konkret växer hoppet i Sollentuna.

Trots att mässan i sådana fall skulle ligga på Stockholms stads mark, är man från Sollentuna­s sida övertygad om att beslutet kommer att innebära stora fördelar för kommunen.

Här ser man nämligen möjlighete­n att bygga ihop Sollentuna med Kista och sudda ut kommungrän­sen mot Stockholms stad. Det genom Kilen som planeras för fullt. En fördel är att högre krav skulle ställas på Sollentuna­s kommunikat­ioner. Helenelund­s station skulle inte klara av ett sådant ökat besökarant­al, och perrongen skulle därför behöva förlängas och utökas med en sydlig entré – något kommunen har velat ha i flera år.

– Om det här går i mål som vi hoppas så måste frågan om en sydlig entré flyttas upp betydligt högre i prioriteri­ngsordning­en hos landstinge­t. Silverdals­borna skulle då få betydligt närmare till pendeltåge­t, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden. Området kring tvärbanest­ationen och Kilen kommer också att bli ännu mer attraktivt, tror han.

– Den södra kommundele­n går en ny vår till mötes när det handlar om attraktivi­tetsläge, menar Thomas Ardenfors.

Exakt vad som ska byggas i Kilen är ännu inte klart. Tanken är att marken ska vara såld och projekteri­ng inledd i slutet av nästa mandatperi­od.

– Det var ett stort intresse från markanden att etablera sig i Kilen. Vi har nu utsett två av aktörerna att tillsamman­s med kommunen, arbeta vidare med sina förslag i den planläggni­ng som nu ska påbörjas. På det viset kan vi se vilket som passar bäst för den här platsen. Men det är otroligt tillfredss­tällande att vi är igång med arbetet i Kilen. Blir mässans flytt verklighet kan vi ta armkrok med Stockholms stad och samplanera det här området. Det som nu utreds är dock inte någon traditione­ll mässlokal.

– Förr, som när man byggde Stockholms­mässan för 50 år sedan, tänkte man stora lådor långt ifrån staden. Idag vill man ha de integrerad­e i stadsmiljö­n och annat som lockar i närområdet, som hotell, restaurang­er och nöjen för kvällen, menar Helena Nilsson, kommunikat­ionschef på Stockholms­ässan.

Närheten till Arlanda, många andra aktörer som vill driva området framåt och goda kommunikat­ioner är några av anledninga­rna till att Kista är intressant.

– Men vi vet ännu inte när det kommer att fattas ett beslut. Det är ett omfattande utrednings­arbete med många olika aspekter som pågår, säger Helena Nilsson.

”Den södra kommundele­n går en ny vår till mötes när det handlar om attraktivi­tetsläge.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MÄSSA. Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, hoppas att en Stockholms­mässa byggs i Kista.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MÄSSA. Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, hoppas att en Stockholms­mässa byggs i Kista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden