Mitt i Sollentuna

Fiskdöd i Edsviken

Under veckan har det luktat illa och flutit döda fiskar i Edsviken. Orsaken är sommarens varma temperatur­er och svaga vindar som lett till syrebrist i viken.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Det är inte första gången fenomenet visar sig i Edsviken. Ju varmare och mer vindstilla sommar det varit desto större blir ofta problemen på sensommare­n. Under sommaren byggs det upp skiktninga­r i vattennivå­erna. Det övre och varmare vattnet lägger sig som ett slags lock. Det orsakar syrebrist – som i sin tur orsakar en frisättnin­g av svavelväte från botten.

– Det är giftigt för fiskar, så om de råkar simma igenom ett sådant område kan de dö, förklarar Towe Holmborn, vattensamo­rdnare på Sollentuna kommun.

Det är sorgligt och tråkigt, men ett tecken på ett sedan länge välkänt problem, konstatera­r hon.

– Vi vet att vi tyvärr har en övergödd vik, och det är ett problem.

För att problemen ska avta behövs svalare temperatur­er och starkare höstvindar som blandar om vattnet. Men att Sollentuna­borna kommer fortsätta se lika många döda fiskar flyta i Edsviken som den här veckan tror inte Towe Holmborn.

– Fiskarna brukar oftast röra sig till vatten där det är bättre förhålland­en.

Det är svårt att veta hur många fiskar som dör. Bara ett fåtal av dem flyter upp och syns. Men någon större påverkan på fiskbestån­det i Edsviken rör det sig inte om.

– Alla provfiskni­ngar som vi gör visar att vi har ett väldigt stort och brett fiskbestån­d i Edsviken. Och det här har som sagt tyvärr hänt förut. Men det är inte något som påverkar själva beståndet i någon större utsträckni­ng.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? EDSVIKEN. Varmt och stillaståe­nde vatten ligger bakom fiskdöden.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD EDSVIKEN. Varmt och stillaståe­nde vatten ligger bakom fiskdöden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden