Mitt i Sollentuna

Lokala profiler laddar för SM

Dags för SM i friidrott i Eskilstuna men svårt för Tureberg att upprepa förra årets succé

- Anders Ekström

I helgen väntar friidrotts­SM i Eskilstuna. Turebergs rekord-SM 2017 blir svårt att upprepa, men klubbchefe­n Thomas Waldetoft är optimistis­k och tror på många medaljer igen.

– Jag hoppas på sex, sju medaljer, säger Waldetoft.

Förra årets svenska mästerskap blev en stor succé för Tureberg. Klubben tog elva medaljer, varav fyra var guld, och hade dessutom bud på fler. Det var klubbens bästa SM någonsin och sju medaljer fler än året innan.

Nu till helgen är det för årets upplaga. Denna gång står Eskilstuna som värd och 14 TFK:are ska då tävla.

Turebergs klubbchef, Thomas Waldetoft, tror på att TFK återigen gör ett starkt SM – men att de får svårt att upprepa succén från i fjol.

– Vi gjorde ett fantastisk­t 2017 och hade nästan maximal utdelning. Jag tror inte vi når upp till de nivåerna i år, men jag tror vi gör ett bra SM och hoppas på sex, sju medaljer, säger Waldetoft.

De kanske allra hetaste medaljkand­idaterna är Hanna Hermansson och Napoleon Salomon. Båda EMdeltagar­e i Berlin tidigare i somras.

– Hanna gjorde det fantastisk­t bra på EM och var nära final på 800. Hon visade sedan på 1 500 att hon var i bra form och blev då sjua.

– ”Nappe” var på väg att bli sexa, sjua men föll på ett hinder mot slutet. Det var synd, för han kändes på gång.

Den tredje EM-deltagaren, Bianca Salming, är skadad och missar SM. Förutom ”Nappe” och Hanna höjer klubbchefe­n ett varningens finger bland annat för Daniel Lundgren, Yolanda Ngarambe och Andreas Almgren.

– Vi åker ner med en stark trupp med många etablerade friidrotta­re. Dessutom har vi flera unga framtidslö­ften som håller på att etablera sig på den här nivån. Jag hoppas att alla kan göra sin bästa tävling för året, flera har bra medaljchan­s och de flesta har kapacitet att nå poängplats (topp-6).

De 14 turebergar­na gör tillsamman­s 25 starter. Majoritete­n tävlar i SM:ets löpgrenar.

– Vi har ju en tradition att vara en duktig löparklubb, men det är mest tillfällig­heter att det är mest löpare just nu. Vi har tre duktiga kastare med i år och på sikt kommer vi ha större bredd i flera grenar. Det finns många unga lovande framtidsna­mn, i alla grenar, i klubben just nu. Vad betyder det för Tureberg att synas på SM?

– Det visar att vårt långsiktig­a arbete gett resultat. Vi hade en dipp för fem, sex år sedan men nu är vi tillbaka som en av Sveriges fem främsta klubbar, vilket är väldigt glädjande.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? THOMAS WALDETOFT.
FOTO: MICHAEL FOLMER THOMAS WALDETOFT.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ELVA. SM på Vallen 2016 innebar fyra medaljer för TFK, ifjol blev det elva i Helsingbor­g. Hur många blir det i år?
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ELVA. SM på Vallen 2016 innebar fyra medaljer för TFK, ifjol blev det elva i Helsingbor­g. Hur många blir det i år?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden