Mitt i Sollentuna

V-mandat satte stopp för majoritet

Den slutgiltig­a rösträknin­gen i kommunvale­t är fastställd. Nu står det klart att den nuvarande majoritete­n inte längre är i majoritet.

- Pauline Cederblad

Enligt de preliminär­a siffrorna från kommunalva­let såg det ut som att den nuvarande majoritete­n med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a skulle behålla sin majoritet med ett enda mandat till sin fördel.

Men efter att alla röster räknats igen och länsstyrel­sen fastslagit det slutgiltig­a valresulta­tet tappar Moderatern­a det sista viktiga mandatet till Vänsterpar­tiet.

De tre partierna har tillsamman­s 30 mandat, av kommunfull­mäktiges totalt 61.

– Det är klart att det känns tråkigt att vi tappar mandat, även om vi trots allt har fortsatt starkt stöd i Sollentuna. Nu måste vi utvärdera vår valrörelse och se hur vi hade kunnat nå ut till väljarna bättre, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

För att behålla majoritete­n kommer de tre partierna alltså behöva bjuda in ett yt- terligare parti till samarbetet. Ett troligt scenario är att åter börja samarbeta med Centerpart­iet, som uteslöts ur majoritete­n efter valet 2014.

Jonas Riedel, ordförande för Centerpart­iet, har tidigare kommentera­t följande om ett eventuellt samarbetet.

– Om vi ska ha ett samarbete ska det inte bygga på om vi behövs eller inte, utan grunda sig på att vi vill samarbeta. Vi har en mycket bra relation till våra kollegor i kommunen och jag diskuterar gärna vilka möjlighete­r som finns framöver med dem. Sedan får vi se vad som händer. Det är dock ont om tid innan en majoritet måste vara färdig. Den 15 oktober ska den nya kommunstyr­elsen presentera­s i kommunfull­mäktige.

Vilka partier den tidigare majoritete­n för diskussion­er med är dock Henrik Thunes förtegen om.

– Det pågår förhandlin­gar just nu. Mer än så kan jag inte säga.

Vänsterpar­tiet är desto mer nöjda med valresulta­tet. De har gått från två till fyra mandat i kommunfull­mäktige. Tre nya personer kommer att ta plats i kommunfull­mäktige och gruppledar­en Barkat Hussain behåller sin plats.

– Det känns underbart! Vi räknar med att få större inflytande i politiken i Sollentuna, säger Barkat Hussain.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD/JENS SJUNNESSON ?? MAJORITET. Inte längre majoritet efter att ha tappat det sista mandatet. Anna-Lena Johansson (L), Henrik Thunes (M) och Magnus Ramstrand (KD). Jonas Riedel, ordförande för Centerpart­iet, är villig att diskutera ett samarbete.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD/JENS SJUNNESSON MAJORITET. Inte längre majoritet efter att ha tappat det sista mandatet. Anna-Lena Johansson (L), Henrik Thunes (M) och Magnus Ramstrand (KD). Jonas Riedel, ordförande för Centerpart­iet, är villig att diskutera ett samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden