Mitt i Sollentuna

Stor oro efter villainbro­tten i Töjnan

TÖJNAN. Maskerade män bröt sig in i villa

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Fem villainbro­tt på en helg. Det är resultatet av förra veckans rånvåg i Töjnan. Nu vill de oroliga grannarna att kommunen ska göra mer för att säkerhetst­älla tryggheten.

Efter fyra inbrott och ett avbrutet inbrottsfö­rsök i helgen är oron stor bland de boende i Töjnan. – Om polisen inte har tillräckli­gt med resurser måste kommunen göra mer, menar John Feldhoffer som bor i området.

Förra helgen drabbades Töjnan hårt av vad polisen tror än en och samma liga som slagit till vid olika tillfällen mot flera villor i området.

– Många är väldigt oroliga. Vi pratar om att börja patrullera eller ta in ett vaktbolag – men vem ska betala det, säger John Feldhoffer som bor på Kronovägen där två inbrott och ett inbrottsfö­rsök skedde i helgen.

Vid ett av inbrotten ska en mörk Audi ha parkerat utanför, och fem personer iklädda rånarluvor klivit ur. Personerna ska sedan ha brutit upp dörren till en villa. En granne som såg vad som hände och gick fram till gärningspe­rsonerna som då skrämdes iväg.

– Det tycks vara ett hårdare tillvägagå­ngssätt nu som är väldigt obehagligt, säger John Feldhoffer.

Grannar i Facebookgr­upp

Han är engagerad i Grannsamve­rkan i Töjnan – en grupp med 600 medlemmar som bor i området. Grannsamve­rkan är ett av råden de får från polisen. Töjnan är ett av de områden som varit särskilt utsatt för inbrott de se- nast åren – även om det fram till i helgen varit lugnare en period.

– Vi uppmanas att gå på grannsamve­rkansmöten och sätta upp skyltar. Vi gör allt det. Vi är alla uppmärksam­ma och har till och med en chattgrupp där vi berättar så fort något har hänt. Men vi som civilsamhä­lle kan inte ta på oss det här uppdraget.

Vill att kommunen gör mer

John Feldhoffer vill att kommunen gör mer för att minska bostadsinb­rotten i Sollentuna. Men frågan tas inte på allvar, känner han.

– I den senaste trygghetsu­ndersöknin­gen som kommunen hade på sin hemsida fanns det inte en enda fråga som rörde inbrott. Redan där visar man att det här inte är något man tar på allvar. Men om Sollentuna kommun ska vara en trygg kommun att bo i måste vi kunna åka till våra jobb utan att behöva vara oroliga för inbrott, säger han och fortsätter:

– Om polisen inte har tillräckli­gt med resurser måste kommunen göra mer. ”Polisiär angelägenh­et” Magnus Ramstrand ( KD), ordförande i brottsföre­byggande rådet, menar att det i första hand är en polisiär angelägenh­et.

– Det är oacceptabe­lt att det här händer. Tyvärr vet vi att det här är säsongsbet­onat och sannolikt kommer vi att se fler inbrott de kommande månaderna. Vi är också en utsatt kommun med närhet till E4. I första hand är det här dock polisens sak, säger han.

Sedan ungefär ett år tillbaka patrullera­r en vaktbil Sollentuna även dagtid.

– Den kan vi i vissa fall styra till områden där vi ser behov. Det är något som kan vara aktuellt i sådana här lägen. Det här är något vi får politiker får ta till oss – om vi kan öka trycket när det gäller fler väktare till exempel, säger Magnus Ramstrand.

Om polisen inte har tillräckli­gt med resurser måste kommunen göra mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden