Mitt i Sollentuna

Lena fångade norrsken över Sollentuna på bild

I söndags kväll inträffade ett högst ovanligt naturfenom­en – i alla fall på de här breddgrade­rna. Den som var uppmärksam och snabb kunde då se norrsken över Sollentuna och Edsviken.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Sollentuna­bon och fotoentusi­asten Lena Weilandt lyckades fånga det märkliga gröna ljuset, även kallat aurora borealis, på bild.

– Jag har inte sett det här i Sollentuna förut, bara på Island och i Åre.

På Facebooksi­dan ”Norrsken” och i appar kan man i förväg se var det är möjligt att se ljusfenome­net. Och i söndags fanns det alltså god chans att se det längre söderut än vanligt.

– I söndags stod det ”Spänn fast foliehatta­rna, nu åker vi!” på Facebook-sidan, så då var det bara att ge sig ut med kameran, säger Lena Weilandt och skrattar.

Hon gick ut och ställde sig på Gösta Tamms väg, och framåt 22-tiden var norrskenet intensivt grönt och som starkast. 20 minuter senare var det över.

– Med blotta ögat ser det ut som grå slöjor, men tittar man genom kameralins­en blir det mycket grönare eftersom kameran är mer ljuskänsli­g. Men man får inte glömma att alltid titta norrut.

Lena Wilandt berättar att även om det är ovanligt med norrsken så här långt söderut i landet, så händer det ändå några gånger per år.

– Det finns något som heter coronahål på solen och när det vänds mot jorden, då vet man att ett norrsken är på väg inom tre dagar. Sådant kan man se i appar som ”Aurora Now” och ”Aurora Forecast”. Där mäts solvindar och styrka, berättar hon.

Vad är det då som är så speciellt med norrsken?

– Det är utomjordis­kt på något sätt, något som står över oss. Något naturskönt som är oberoende av oss människor, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LENA WEILANDT ?? NORRSKEN. Fotoentusi­asten och Sollentuna­bon Lena Weilandt lyckades fånga de stora vågorna av grönt över Edsviken i söndags kväll.
FOTO: LENA WEILANDT NORRSKEN. Fotoentusi­asten och Sollentuna­bon Lena Weilandt lyckades fånga de stora vågorna av grönt över Edsviken i söndags kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden