Mitt i Sollentuna

AGENT STRÖM JAGAR ELTJUVAR PÅ FÖRSKOLAN

I ett nytt laddat projekt lär energiagen­terna Sollentuna­s förskoleba­rn att leta energitjuv­ar.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vi behöver ta bättre hand om världen och någonstans måste vi börja. Det är viktigt att få igång tänket tidigt.

Barnen på Igelkotten­s förskola i Töjnan fnittrar förtjust när Agent Ström läxar upp El’Boven som har öppnat ett fönster. Huset förlorar värme, bannar Agent Ström.

Istället får barnen lära sig att öppna två nära placerade fönster och ha de öppna i tio sekunder. Frisk luft kommer in, men värmen stannar. Alla barnen ropar entusiasti­skt ” korsdrag” i kör och placerar armarna för att illustrera ett kors.

Barn är lätta att engagera och påverka. Därför har man i Sollentuna nu inlett projektet Energiagen­terna.

Totalt 300 barn på de kommunala förskolorn­a i Sollentuna kommuner att få besök av Agent Ström och El’Boven under hösten. Barnen lovar sedan att vara ögon och öron på förskolorn­a – och leta energitjuv­ar i form av rinnande kranar och tända lampor i tomma rum.

Efter det första besöket följer tio veckor när Agent Ström skickar ut uppdrag till de små energiagen­terna på förskolorn­a. Efter det kommer barnen att själva få bli certifiera­de energiagen­ter.

Hållbar utveckling

Tanken är att på ett pedagogisk­t lekfullt sätt lära barnen om hållbarhet och inspirera dem till att minska energianvä­ndningen både nu och senare i livet.

På Igelkotten­s förskola arbetar man redan mycket med hållbarhet med barnen.

– Vi behöver ta bättre hand om världen och någonstans måste vi börja. Det är viktigt att få igång tänket tidigt och sedan upprätthål­la det. Man måste få in det på ett naturligt sätt i vardagen, som att källsorter­a och åter- använda avfall till att pyssla med, menar Siv Kevin, förskolech­ef.

Barn lär sina föräldrar

Utbildning­en är ett koncept som utvecklats i Stockholms stad. Sollentuna blir den första kommunen som genomför utbildning­en.

Förutom att barnen lär sig om hållbarhet har de en tendens att dela med sig hos sin omgivning om nya kunskaper.

– Vi tror att det kan skapa ringar på vattnet och att barnen också påverkar sina nära och kära. Efter att Energiagen­terna besökt förskolor i Stockholm har barnen kommit hem och varit väldigt noga med att påminna om att man ska stänga av kranen när man borstar tänder, eller har gått runt och släckt lampor, säger Susanna Arbro, avdelnings­chef för fastighet på trafik- och fastighets­kontoret, som har tagit initiative­t till projektet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SAGOVANDRI­NG. Agent Ström tar med barnen på en vandring för att leta energitjuv­ar.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SAGOVANDRI­NG. Agent Ström tar med barnen på en vandring för att leta energitjuv­ar.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? LEKFULLT. 300 barn kommer att få träffa El’Boven och Agent Ström i höst.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD LEKFULLT. 300 barn kommer att få träffa El’Boven och Agent Ström i höst.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? AGENTER. Med hjälp av förstoring­sglas ska barnen nu påbörja sin utbildning till Energiagen­ter.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD AGENTER. Med hjälp av förstoring­sglas ska barnen nu påbörja sin utbildning till Energiagen­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden