Mitt i Sollentuna

Attackerna del av systemhot

-

– I grunden är det inte en polisiär arbetsuppg­ift, säger hon.

Hon menar att det inte kan vara förstahand­såtgärden att ringa polisen om till exempel en enskild brevbärare känner sig otrygg.

– Vi jobbar med vårt kärnuppdra­g och att få andra att göra sitt uppdrag. Det blir en starkare helhet då. Det är inte realistisk­t eller önskvärt att vi tar över alla andras uppgifter, säger Therese Skoglund Shekarabi.

Polisen uppmanar Arriva till att anmäla även ” busstreck” av typen att någon kastar en snöboll mot en buss. Därför kan siffrorna få läget att se allvarliga­re ut än det är, enligt henne.

Men bussförare och andra anställda hos samhällsak­törer blir mer utsatta i Järva än i jämförbara områden.

– Alla hot och våld mot tjänsteman är något som vi tar på allvar, det är kopplat till otillåten påverkan. Vi jobbar med det strukturer­at och sätter det högt på dagordning­en, säger hon.

Situatione­n för blåljusper­sonal i Järva har förbättrat­s i jämförelse med hur det var för tre, fyra år sedan, enligt henne.

Någon direkt brottsanal­ys har inte gjorts, men hon bedömer att förbättrin­gen skett tack vare ett långsiktig­t och uthålligt arbete sedan polisens omorganisa­tion.

– I förhålland­e till andra lokalpolis­områden har vi fått lite större resurser, säger hon.

Det har gett resultat och nästa steg är att, genom olika samverkans­arbeten, stärka andra aktörer i samhället.

– Även om det är isolerade händelser så är de en del av en systematik; påverkan som kan ses som systemhota­nde brottsligh­et, säger Therese Skoglund Shekarabi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden